
Magazine over Koude Oorlog in Gelderland
De Werkgroep Oral History Gelderland bracht onlangs een magazine uit met persoonlijke verhalen over de Koude Oorlog. In het magazine Koude Oorlog vanuit Gelders perspectief komen getuigen aan het woord over die periode waarin de politieke en militaire verhoudingen tussen de westerse, kapitalistische landen en het communistisch Oostblok onder hoogspanning stonden.
Getuigen uit Gelderland
“Medio jaren zeventig werd de nucleaire dreiging steeds groter. Op kaarten van de Sovjettroepen stond precies aangegeven waar in Nederland een atoombom gedropt moest worden”, weet Rob Rijntalder. Als beroepsmilitair was hij actief bij de beveiliging van Nederland. Zijn verhalen zijn een voorbeeld van de persoonlijke verhalen die de Werkgroep Oral History Gelderland heeft opgehaald van mensen die betrokken waren bij de bescherming van Nederland tegen een reële dreiging van (nucleaire) oorlog met Rusland.
Ook zijn er in het magazine verhalen opgenomen van burgers met pacifistische en communistische sympathieën, of die destijds in Rusland opgroeiden. Zo vertelt Gerrit Steenbergen, die mede initiatiefnemer was van de Wereldwinkel in Apeldoorn: “Toen ik wist dat er onderzoek naar mij werd gedaan door de BVD, de Binnenlandse Veiligheidsdienst, ging ik erop letten en zag ik dat de post open was gemaakt.”
Verborgen verhalen
De meeste leden van de Werkgroep Oral History Gelderland hebben zelf de spanningen uit de Koude Oorlog ervaren. Maar tegelijk was er heel weinig over die periode bekend. Er was veel verborgen gehouden, zoals de geheime IJssellinie. En er waren wel verhalen over bunkers en schuilkelders, maar daar wisten ze verder niks van. Daarom heeft de werkgroep -nu er nog getuigen zijn die een rol speelden in deze mysterieuze tijd- gekozen om daarover in gesprek te gaan.
Het blijkt dat juist tijdens de Koude Oorlog Gelderland een cruciale positie had in de militaire verdediging. Zo was de eerste verdedigingslinie voor de NAVO de Rijn-IJssellinie. Daarvoor werden in het geheim bij de Rijn en de IJssel drie enorme stuwcomplexen aangelegd. Bovendien waren de meeste van de manschappen en het materiaal op locaties in Gelderland gestationeerd.
Belangstellenden kunnen het magazine bestellen bij Werkgroep Oral History Gelderland, Jan van de Lagemaat. Het kost € 12,50 (€ 16,50 inclusief verzendkosten) via e-mail: werkgroeporalhistorygelderland@gmail.com