
Blog: Online leren fondsenwerven
Collega Emma Johnson schrijft periodiek over haar vakgebied fondsenwerving. Dit keer over webinars.
Workshops, lezingen, seminars: door de coronacrisis kunnen dit soort bijeenkomsten voorlopig niet plaatsvinden. Tegelijkertijd roept de coronacrisis veel vragen op, ook over fondsenwerving. Misschien is uw instelling zwaar getroffen en zijn extra gelden hard nodig. Of u heeft eindelijk tijd om aan dat projectplan te schrijven. Het vergaren van fondsenwervingsvaardigheden is juist nu relevant. Webinars bieden de uitkomst om deze kennis toch te verspreiden. We zetten de beste webinars (en één podcast) voor u op een rij gezet:
1. Nederland Filantropieland
Nederland Filantropieland heeft inmiddels al een aantal webinars over fondsenwerven in coronatijden georganiseerd en gaat hier de komende tijd nog even mee door. De webinars zijn kosteloos bij te wonen maar vergeet niet om u vooraf aan te melden. Wanneer u het webinar live volgt, bent u in de gelegenheid om via de chat vragen te stellen aan de sprekers. Achteraf terugkijken kan ook, neem daarvoor een kijkje in het archief.
2. VSBfonds
Niet toegespitst op coronatijden, maar wel uiterst geschikt om vanuit de woonkamer te volgen is de online cursus fondsenwerven van het VSBfonds. In een achttal webinars wordt het aanvraagproces bij een fonds behandeld: denk aan het schrijven van een projectplan en het opstellen van een begroting. Ook wanneer u een ander fonds dan het VSBfonds aanschrijft is dit dus een bruikbare cursus.
3. Centrum voor Filantropische Studies
Op 15 april werden de onderzoeksresultaten van de tweejaarlijkse studie Geven in Nederland online gepresenteerd. De presentaties en bijbehorende PowerPoint zijn terug te kijken op de website van het Centrum voor Filantropische Studies. Hier is tevens de paneldiscussie terug te vinden, waarin wordt ingegaan op wat COVID-19 betekent voor de filantropie.
4. Vakblad fondsenwerving
Ook uitermate geschikt in deze tijden: de podcast. Vakblad fondsenwerving heeft een aantal podcasts online staan met inspirerende verhalen van fondsenwervers. Aan bod komen onder andere het Concertgebouw Fonds en Natuurmonumenten.
5. Institute of fundraising
Het Institute of fundraising heeft een interessante webinarserie: Giving to heritage. Deze Engelstalige serie richt zich vooral op het Verenigd Koninkrijk maar behandelt wel een breed scala aan onderwerpen.