Erfgoedtour: eerste musea in de startblokken
In september startte Erfgoed Gelderland met de nieuwe dienstverlening, genaamd ‘Erfgoedtour’. Met Erfgoedtour kunnen erfgoedorganisaties eenvoudig mediatours aanbieden op hun erfgoedlocatie. Inmiddels staan de eerste musea in de startblokken om hun mediatours te testen met publiek.
Museum Tweestromenland en Museum Nijkerk zijn de eerste twee musea waar een mediatour binnenkort getest gaat worden. Met nummers of QR-codes in het museum kunnen bezoekers via hun telefoon de nieuwe mediatours op locatie gaan volgen. Een groot voordeel van Erfgoedtour is dat Erfgoed Gelderland het platform in de lucht houdt. Daardoor zijn erfgoedorganisaties veel minder financiële middelen kwijt aan het bouwen van een platform om hun mediatour op te plaatsen. Beschikbare budgetten kunnen dan besteed worden aan het (laten) maken van content. En dat komt de kwaliteit van de mediatour ten goede.
“De werkgroep in Museum Nijkerk is aan de slag gegaan met moderne manieren van storytelling”, vertelt projectleider Erik van Vliet, “Op advies van Erfgoed Gelderland hebben ze de teksten opnieuw onder de loep genomen. Voor de nieuwe mediatour zijn nieuwe teksten geschreven vanuit het perspectief van een personage. Een schilderij uit het museum wordt bijvoorbeeld beschreven vanuit het perspectief van een schipper die de haven binnenvaart. Wat ziet hij voor zich verschijnen, wat voelt hij, wat ruikt hij? Op die manier trek je het verhaal verder dan enkel een beschrijving van het schilderij. Je neemt de bezoeker mee in het Nijkerk van toen, en je creëert een wereld waarin de geschiedenis van Nijkerk tot leven komt. Dit is precies de impuls die we met Erfgoedtour hopen te geven.”
Diverse andere erfgoedorganisaties, waaronder Museumpark Orientalis, Baron van Brakell, Fort bij Asperen en Vereniging Oud Scherpenzeel, bieden in de loop van het jaar ook een mediatour aan via Erfgoedtour. Momenteel werken ze nog aan het samenstellen van hun mediatours. Ongeveer twintig andere musea hebben daarnaast aangegeven gebruik te willen maken van het platform Erfgoedtour.
Een mediatour in 10 stappen
Erfgoed Gelderland ontwikkelde in het kader van dit project een tienstappenplan voor het maken van een mediatour. Wil je zelf aan de slag met het maken van een mediatour, dan kun je dit tienstappenplan raadplegen. Daarnaast organiseert Erfgoed Gelderland ook periodiek de workshop ‘Mediatour in 10 stappen’. Deze workshop is een verdieping op de handreiking. Tijdens de workshop gaan we gezamenlijk met de 10 stappen aan de slag. De eerstvolgende workshop is vol, houdt de scholingsagenda in de gaten voor een nieuwe ronde.
Heb je interesse om in de toekomst aan de workshop deel te nemen? Dan kun je dat alvast kenbaar maken bij projectleider Erik van Vliet. Je kunt ook bij Erik terecht met vragen over Erfgoedtour of om aan te geven dat je in de toekomst ook graag gebruik wilt gaan maken van het platform.