De Bourgonjetoren
Belevingsconcept Hendrikje en de Heimelijke Hanzeaat
Hoe breng je meerdere verhaallijnen en chronologieën samen in één spannend en tegelijkertijd samenhangend verhaal? En hoe presenteer je dit op een moderne, aantrekkelijke manier aan je publiek? Door middel van storytelling en interactieve media. In opdracht van het Erfgoedcentrum van de gemeente Zutphen ontwikkelde Erfgoed Gelderland een multimediaal belevingsconcept voor de Bourgonjetoren. In het concept komen de geschiedenis van de Hanze, de Bourgonjetoren en Albert op de Korenmarkt samen.
De Bourgonjetoren in Zutphen werd gebouwd in 1457 ter verdediging van de stad en de haven. Zutphen was toen al meer dan honderd jaar een belangrijke Gelderse Hanzestad. Eén van de kooplieden van deze stad was Albert op de Korenmarkt. Door onderzoek van Jeroen Benders is er veel bekend over Alberts leven. Toch is de hoofdpersoon in het belevingsconcept niet Albert op de Korenmarkt, maar zijn dochter Hendrikje. De bezoeker van de Bourgonjetoren beleeft straks het verhaal van de Hanze, de toren en Albert op de Korenmarkt door haar ogen.
Menselijke maat
Wethouder ten Broeke is positief over het plan: “De middeleeuwse Hanzestad Zutphen is goed bewaard gebleven, maar wat de ‘Hanze’ betekent is voor bezoekers vaak niet duidelijk. Meestal blijft het abstract met trefwoorden als netwerk, verbond en handel. Met dit nieuwe verhalenconcept willen we het verhaal laagdrempelig en met een menselijke maat vertellen. Met dit compacte experience centrum in onze stad vertellen we het verhaal krachtig en beleefbaar. Ik ben blij dat we dit nu komend jaar ook gaan realiseren.”
Schrijfproces
De keuze voor Hendrikje als hoofdpersonage heeft twee voordelen. Enerzijds komt de chronologie van het verhaal beter tot zijn recht, aangezien Albert al een jaar na de bouw van de toren sterft. Anderzijds sluit het personage van de jonge, nieuwsgierige Hendrikje goed aan op de doelgroep van gezinnen met jonge kinderen. Bij het schrijven van het verhaal is collega Lian zo dicht mogelijk bij de historische werkelijk gebleven. Met advies van Jeroen Benders, die onderzoek doet naar Albert op de Korenmarkt, is onder andere de leeftijd van de deelnemende personages zo goed mogelijk bepaald. Zo weten we bijvoorbeeld dat Hendrikje is geboren rond 1443 en aan het begin van het verhaal ongeveer 15 jaar moet zijn geweest.
Games
Als het belevingsconcept wordt gerealiseerd, kunnen bezoekers de tijd van de Hanze zelf ervaren. Samen met Hendrikje ontrafelen zij het mysterie van Albert op de Korenmarkt. Door middel van een interactieve audiovisuele vertelling worden de bezoekers door de toren geleid. Met geïntegreerde games leren zij spelenderwijs meer over de Hanze en de Bourgonjetoren. Collega Erik heeft bij het bedenken van de games gebruik gemaakt van verschillende spelsoorten. Zo is bij het ene spel strategisch inzicht belangrijk en levert het andere spel een mooie uitdaging voor puzzelliefhebbers. Er is voor ieder wat wils. Het concept is zo ontwikkeld dat het spannende verhaal van Hendrikje naadloos overgaat in de spellen en andersom.
Hendrikje en de Heimelijke Hanzeaat: een leerzame totaalbeleving die bezoekers nog lang bijblijft.