
Blog: The Future is Heritage – dag 4
Blog: De laatste dag, volgend jaar weer? Door: Hadewijch Zwart
De laatste dag van The Future is Heritage Youth Summit begon voor de deelnemers op verschillende locaties, maar eindigde gezamenlijk in een groot eindfeest. Deze vrijdag was namelijk dé dag dat we de uitkomsten van onze gesprekken, debatten en brainstormsessies in de vorm van het ‘Berlinwallpaper’ mochten overhandigen aan Europa Nostra en zo ook deel uitmaakten van het officiële Sharing Heritage Sharing Values congres. Op hetzelfde moment struinde een gedeelte van de deelnemers door Berlijn, waar een gids ze langs het Tweede Wereldoorlogverleden van de stad leidde.
Omdat niet iedereen bij de uitreiking kon zijn, waren Aoife Hegarty, Eliseo Martinez Roig en onze eigen Wouter Hinrichs geselecteerd om de rol te overhandigen tijdens de European Cultural Heritage Summit. Ze kregen drie minuten op het podium en haalden er elke seconde uit!
Wij zijn nu!
Wouter Hinrichs, archeologiestudent en stagiair bij Erfgoed Gelderland beet de spits af met de woorden: “The Future is Heritage, but we are now! Binnen het erfgoedveld in heel Europa kunnen generaties onderling veel meer samenwerken dan ze nu doen. De afgelopen dagen hebben jonge erfgoedprofessionals geweldige gesprekken met elkaar gehad, innovatieve ideeën uitgewisseld en bijgedragen aan elkaars projecten en ideeën. Met samenwerken bereik je meer! Zo kunnen we erfgoed delen in Europa en de hele wereld. Wij, jonge erfgoed professionals, zijn misschien de toekomst in dit veld, maar we zijn er nu al en we zijn er klaar voor!”
Aoife Hegarty, een Iers-Britse PhD studente uit Londen, benadrukte hoe mooi het is op deze manier verschillende culturen te representeren. “De jonge erfgoedprofessionals die elkaar de afgelopen dagen hebben gesproken, komen allemaal ergens anders vandaan en hebben andere vaardigheden en drijfveren. Door met elkaar over erfgoed te praten en samen te werken in het erfgoedveld definiëren we onze eigen identiteit, maar worden we ook bewust van het grotere plaatje. Als Europeanen zijn we trots op onze verschillen, maar ook op onze gelijkenissen!”
Eliseo Martinez Roig, een PhD student uit Valencia en professioneel klokkenluider, zette de waarde van erfgoed centraal. “Samen hebben we onze gedachtes en ervaringen gedeeld. We hebben gepraat gewerkt en gediscussieerd. Erfgoed helpt om onszelf en anderen te begrijpen, maar bovenal maakt erfgoed gelukkig. Met deze positieve energie van erfgoed kan je anderen helpen en enthousiasmeren om zo samen erfgoed en jongeren in het erfgoedveld in Europa op de kaart te zetten!” Met deze woorden speelde Eliseo een filmpje af.
Terwijl het filmpje speelde, rolden Wouter en Aoife de Berlinwallpaper uit. Hierbij schoten de secretarisgeneraal van Europa Nostra Sneska Quaedvlieg-Mihailović en lid van het Europese parlement uit Duitsland Petra Kammerevert ze direct te hulp. Zowel het filmpje als de rol werden met een daverend applaus ontvangen. De boodschap van The Future is Heritage kwam binnen!
Het Europese beleidsdebat en de awardshow
In de mooiste kleren toog een delegatie van de jonge professionals naar de European policy debate en de awardshow. Hier discussieerden experts in het veld (waaronder de Franse minister van Cultuur, de president of the Prussian Cultural Heritage Foundation Hermann Parzinger en de Franse journalist en awardwinnaar Stéphane Bern) over de toekomst van erfgoed in Europa. Kernpunten in hun debat waren: het terugbrengen van cultuur en erfgoed op nationale en Europese beleidsagenda’s en de gedeelde verantwoordelijkheid van erfgoed als drijvende kracht achter Europese identiteit en bindmiddel. Kortom: we moeten onze handen ineen slaan voor de toekomst. Deze dag was letterlijk een call for action. Erfgoed brengt de positieve energie terug die Europa maar al te hard nodig heeft. Het moet niet alleen behouden worden, maar juist onder de mensen worden gebracht. Erfgoed is de lijm die ons allemaal met elkaar verbindt.
Deze waarden kwamen duidelijk terug in de prijsuitreiking European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards. Elk jaar worden er zo’n 30 uitzonderlijke projecten in het Europese erfgoedveld beloond. Zeven van hen krijgen een Grand Prix ter waarde van €10.000 en één project krijgt de publieksprijs. Onder de dertig winnaars zaten onder andere het GeoCraftNL: Minecraft erfgoedproject van GeoFort en Vereniging Hendrick de Keyser.
Afsluiting en terugblik
Na al deze geweldige indrukken was het tijd voor een afsluitend feest. Het was nauwelijks te bevatten hoeveel nieuwe indrukken we in een paar dagen opdeden, hoeveel geweldige nieuwe mensen we ontmoetten en hoeveel we van elkaar hebben geleerd. Meedoen aan dit project was een fantastische ervaring. Eindelijk hadden we de tijd dit alles even te laten bezinken en na te praten met de groep, die in korte tijd er close was geworden. De afterparty eindigde in een Duitse straattent waar de DJ maar al te graag onze verzoekjes om Britney Spears en the Backstreetboys inwilligde. Al met al was het een mooie afsluiting van een geweldige week en zo ook het laatste deel van dit blog.
Er rest me nog maar één ding te zeggen: The Future is Heritage, volgend jaar weer??