
11 voorbeelden van een moderne kijk op museumbeleving
In het laatste semester van studiejaar 2022-2023 hebben ruim 40 studenten gewerkt aan interactieve publieksbelevingen bij erfgoedorganisaties. 11 groepen hebben hun tanden gezet in vijf echte opdrachten uit het Gelderse erfgoedveld. Afgelopen juni presenteerden ze hun ideeën aan deze opdrachtgevers en aan Erfgoed Gelderland.
Gamificatie en storytelling
De studenten hebben prototypes ontwikkeld waarbij gamificatie en storytelling centraal staan. Zo is voor het Regionaal Archief Rivierenland een spannende whodunit ontwikkeld en is voor Museumpark Orientalis de onvoltooide basiliek alsnog digitaal afgebouwd. Om de concepten uit te leggen, hebben de studenten video’s gemaakt. Bekijk ze allemaal hieronder.
8 jaar verder: 144 prototypes
Erfgoed Gelderland heeft van 2016 tot 2023 meegewerkt aan de tweejaarlijkse cursus ‘Solutions for Interactive Media’ (SIM) van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Hieruit zijn 144 prototypes ontstaan die de tijdsgeest van digitale media mooi weerspiegelen. Door de jaren heen zijn verschillende trends gepasseerd, zoals virtual reality, augmented reality, parallax scrolling en mobiele applicaties.
Nieuwe samenwerking
De samenwerking met de HAN wordt in het nieuwe studiejaar voortgezet binnen een heel nieuw curriculum van de studie Communication & Multimedia Design. Het nieuwe CMD-project ‘Ontwerpen van een Ervaring’ richt zich op het ontwerpen van innovatieve, interactieve applicaties en/of installaties, waarbij een duidelijke verbinding moet zijn tussen een digitale interface en een fysieke interactie. Heb je zelf een communicatieprobleem waarbij digitale media een mogelijke oplossing kan bieden? Neem dan contact op met Henriette Kosse of Erik van Vliet voor meer informatie over deelname aan dit project.
De laatste SIM-prototypes

‘Dossier de Zwaan’ voor Regionaal Archief Rivierenland
Als detective is het aan jou de taak om in het Regionaal Archief Rivierenland bewijsstukken te gebruiken om de dader van een vermissing te ontdekken. Het archief heeft vele mysteries. Jij moet deze zien te ontraadselen.

‘Rad van Fortuin’ voor Regionaal Archief Rivierenland
Speel in de hal van het Archief het interactieve spel Rad van Fortuin alleen of met vrienden en leer alles over de functie van een regionaal archief.

‘Bouw de basiliek’ voor Museumpark Orientalis
Ga de uitdaging aan en voltooi de kerk! Je gaat in dit spel terug de tijd in en maakt het hele bouwproces mee door vragen over de basiliek te beantwoorden. Daarnaast leer je wat over de tijd waarin je de kerk aan het bouwen bent. Is de kerk voltooid? Bekijk deze dan via Augmented Reality.

‘Tragiek van de basiliek’ voor Museumpark Orientalis
Via QR-codes in Museumpark Orientalis krijgt de bezoeker meer informatie over de Heilig Hart Basiliek. Bekijk een 3D-model van hoe de kerk eruit zou zien als deze was afgebouwd en chat met de drie oprichters van het park.

‘The quest van Hans Hanze’ voor Musea Zutphen
Je reist terug naar het jaar 1455 en bent veroordeeld voor diefstal. Je hebt één uur de tijd om Hans Hanze te vinden om weg te komen uit Hanzestad Zutphen. Maak jij de goede keuzes tijdens deze één uur durende quest?

‘Hanze museum journey’ voor Musea Zutphen
De Geest van de Hanze vraagt om hulp. Maak tijdens de museumnacht in Musea Zutphen een interactieve tocht door het museum en voltooi zijn opdrachten.

‘Jij als hertog’ voor Canon van Nijkerk – Museum Nijkerk
In dit spel ga jij als hertog van Gelre beslissingen maken voor Nijkerk. Hoe verzamel je geld voor oorlog en hoe ga jij de stad beschermen? Speel quizzen, ga in gesprek met je virtuele adviseur en bouw aan een veilig Nijkerk.

‘Nijkark’ voor Canon van Nijkerk – Museum Nijkerk
Durf jij de challenge aan om de Nije Kerk te redden? Ga op avontuur en bezoek samen met de dochter van de hertog historische locaties. Verdien materialen met verschillende uitdagingen en gebruik deze om de kerk opnieuw op te bouwen.

‘Ontdek Arnhem’ voor Museum Arnhem en Erfgoedcentrum Rozet
Ga samen met een virtueel karakter op ontdekking door Erfgoedcentrum Rozet. Zoek informatie over objecten, voltooi puzzels en verdiep je in de verhalen. Een app waarin storytelling en gamificatie hand in hand gaan.

‘Het interactieve boek’ voor Museum Arnhem en Erfgoedcentrum Rozet
Blader door dit interactieve boek om via verschillende tijdvakken en thema’s meer te weten te komen over objecten uit de collectie. Lees achtergrondverhalen, bekijk 3D-modellen of daag jezelf uit met interactieve video’s met quizvragen en spelletjes.

‘Interactieve diorama’s’ voor Museum Arnhem en Erfgoedcentrum Rozet
Met de interactieve, immersive diorama’s dompel je je onder in een specifiek tijdvak. Kijk 360 graden rondom en ontdek verhalen achter historische objecten die belangrijk zijn voor de Arnhemse geschiedenis.