Ik sta stil bij 75 jaar vrijheid, jij toch ook?

Educatieprogramma Gelderland Herdenkt - 75 jaar vrijheid

Van september 2019 tot en met mei 2020 staan we stil bij gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, dan exact 75 jaar geleden. We vieren dat we driekwart eeuw in vrijheid leven en beseffen dat dit kwetsbare bezit geen vanzelfsprekendheid is. Het provinciale programma Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid bevat tal van educatieve activiteiten om ook kinderen en jongeren hier actief te betrekken, zoals een digitale scheurkalender, het Borderlands-project en WO2-cafés. Erfgoed Gelderland coördineert het educatieve programma.

Educatie Gelderland Herdenkt

Kinderen en jongeren van nu maken de samenleving van de toekomst. Herdenken begint met terugkijken, maar nadrukkelijk richten we de blik ook op vraagstukken rondom vrede, vrijheid en burgerschap. We kijken over grenzen en leggen nadrukkelijk de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Zie www.gelderlandherdenkt.nl voor meer informatie.

Meedoen?
Meld je aan voor de maandelijkse educatie nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Heb je vragen of wil je meer informatie over activiteiten in jouw regio? Neem dan gerust contact op met coördinator Debbie den Besten.

Nieuws

Terugblik WO2-cafés

In maart 2020 organiseerde Erfgoed Gelderland samen met Rijnbrink, Omroep Gelderland en de Gelderse bibliotheken een aantal WO2-cafés. Bezoekers konden hier hun voorwerpen [...]

Tournee WO2-café van start

De WO2-cafés zijn tot nader order afgelast  Op 5 maart is de tournee van WO2-cafés in Gelderse bibliotheken van start gegaan in Ede. [...]

Interview: over de ambassadeurs van Gelderland Herdenkt

Van september 2019 tot en met mei 2020 staan we stil bij gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, dan exact [...]

Activiteiten voor alle schooltypen

Doe mee aan een speciale jongerenmanifestatie in Nijmegen, beleef het verhaal van de Slag om Arnhem, ontdek de plekken met een WO2-verhaal in je eigen omgeving of bezoek een van de vele bijzondere activiteiten in je eigen regio. We helpen je ook graag bij het organiseren van een eigen evenement. Gelderland Herdenkt bundelt regionale en landelijke educatieve initiatieven voor alle schooltypen. Vooruitlopend op de website zijn onderstaand al een aantal educatieve platforms te vinden.

 

Centrale begrippen

Vier begrippen staan centraal. We herdenken wat er 75 jaar geleden in de eigen leefomgeving van de jongeren gebeurde. Het verhaal van de oorlog komt daarmee dicht(er)bij. We beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. We beleven en vieren dat we driekwart eeuw vrij zijn, samen leven en samen bouwen aan de wereld van de toekomst.

Om nooit te vergeten

Reizen in de Tijd

Provinciebrede programma’s en bezoeklessen voor het basisonderwijs.

Plekken met een verhaal

Educatieplatform oorlogsmusea

Digitale lessen over bijzondere locaties voor MBO-studenten.

Leren van WO2

Landelijk aanbod

Platform met breed scala aan educatief aanbod voor verschillende schooltypen.

4FREE

Platform voor MBO

Een magazine voor en door mbo-studenten over vrijheid, herdenken, vieren en de toekomst.

Kinderen van nu maken de samenleving van de toekomst

Over Gelderland Herdenkt - 75 jaar vrijheid

Gelderland Herdenkt omvat alle Gelderse regio’s. Het negen maanden durende herdenkingsprogramma start in september 2019. De regio’s Arnhem en Nijmegen staan dan in het teken van Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog. In mei 2020 vieren we de Bevrijding, 75 jaar geleden, met Wageningen als middelpunt. In de tussenliggende periode wordt stilgestaan bij andere gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar, zoals de grootschalige evacuaties in de Veluwe, de onderwaterzettingen van de Betuwe, het Rijnlandoffensief en de bevrijding van de Achterhoek.

Kinderen en jongeren van nu maken de samenleving van de toekomst. Herdenken begint met terugkijken, maar nadrukkelijk richten we de blik ook op vraagstukken rondom vrede, vrijheid en burgerschap. We kijken over grenzen en leggen nadrukkelijk de verbinding tussen verleden, heden en toekomst.
Hulp nodig? De onderstaande hulpmiddelen helpen je op weg bij het inhoudelijk en historisch inkleuren van het thema.

Tijdlijn

75 gebeurtenissen

Wat gebeurde er allemaal in de Tweede Wereldoorlog in Gelderland? 75 belangrijke gebeurtenissen vertellen samen het verhaal.

Kaart

De oorlog dicht(er)bij

Welke plekken in je omgeving herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Met ruim 1300 locaties is er altijd een in de buurt.

Inspiratiekalender

Het herdenkingsjaar in beeld

Een herdenkingskalender verbindt op historisch verantwoorde wijze de oorlogsverhalen van de verschillende Gelderse streken.

Vrijheid geef je door..

Poster voor in de klas

Breng Gelderland Herdenkt onder de aandacht en geef vrijheid door. Download een poster om op te hangen op school of in de klas.