
Blog: The Future is Heritage Summit dag 2- betwist erfgoed & erfgoed in conflictgebieden
Van 24 tot 27 september vindt The Future is Heritage Summit 2022 plaats in Praag. Gedurende het evenement posten we elke dag een korte blog met updates over de Future is Heritage, activiteiten en sprekers, en we delen de ervaringen van de deelnemers.
Op dag twee van de Future is Heritage Summit kwamen we opnieuw bij elkaar in de Impact Hub in Praag. Twee nieuwe sessies stonden op de agenda: betwist erfgoed en erfgoed en conflict.
Koloniaal Erfgoed in musea
De dag begon met de sessie: ‘Contested Heritage’, betwist erfgoed. De sessie werd gegeven door Carolina Monteiro, PhD kandidaat aan de Leiden Universiteit en deel van het ERC Project BRASILIAE. Een van de kernvragen tijdens de sessie: hoe worden slavernij en koloniaal erfgoed gepresenteerd in huidige publiekspresentaties in musea? En hoe behandelt de erfgoedprofessional deze gevoelige onderwerpen?
Nieuwe beschrijvingen van oude schilderijen
De groep deelnemers werd gevraagd om de beschrijvingen en titels van verschillende objecten en schilderijen – koloniaal erfgoed – te evalueren en de problematiek achter de namen te bediscussiëren. De groepen namen de beschrijvingen onder de loep.

Erfgoed beschermen bij conflict
Tijdens de tweede sessie sprak Elisabeth Korinth, vicepresident van Blue Shield, over de cyclus van erfgoedbescherming en crisis management. Ze lichtte de verschillende stappen in het proces toe, waaronder: voorkomen, voorbereiding, reactie en herstel, verdeeld over drie fases: pre-conflict, tijdens het conflict en na het conflict. Hierbij was de fase van het herstel, na het conflict, sterk afhankelijk van de voorbereidingen die zijn getroffen voordat het conflict plaats vond. Ze benadrukte het belang van een correcte en volledige documentatie van erfgoed, als voorbereiding op eventuele wederopbouw en herstel.

Erfgoed in Oekraïne
Anastasiia Putilina, afgestudeerd erfgoedprofessional uit Oekraïne, reflecteerde in het kader van de sessie erfgoed en conflict op de situatie in Oekraïne. Middels verschillende voorbeelden – de diefstal van het Scythisch goud en de discriminatie van de Tataren in de Krim – keek ze hoe verschillende vormen van erfgoed door oorlog en conflict gevaar lopen. In kleine groepen bespraken we voorbeelden, waaronder digitaal erfgoed in Oekraïne en het Bakhchisaray paleis in de Krim – elke groep keek onder meer naar welke mogelijke maatregelen genomen konden worden voor, tijdens en na het conflict om de informatie en het erfgoed veilig te stellen.
Een deel van de Future is Heritage Summit sloot de dag af bij de receptie van Europa Nostra in de woning van de burgemeester van Praag.
The Future is Heritage Summit 2022 is georganiseerd door FisH in samenwerking en met steun van Europa Nostra, ESACH, The Climate Heritage Network, The Climate Heritage Network Youth Forum, Europeana en DutchCulture. The Future is Heritage is een initiatief van Erfgoed Brabant en wordt sinds 2021 gecoördineerd door Erfgoed Gelderland.