Staatssecretaris bezoekt Gelderse Archeologie Dag
Op donderdag 16 mei vond de Gelderse Archeologie Dag plaats in De Stadswal te Doetinchem. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door de Gelderse Archaeologische Stichting om de archeologie van Gelderland in de schijnwerpers te zetten. Een bezoek van staatssecretaris Fleur Gräper én de onthulling van een bijzondere vondst in Eibergen, maakten de Archeologie Dag van 2024 extra feestelijk.
Voor samenwerkingspartners uit het archeologische veld in de provincie werd een divers en interessant programma samengesteld met lezingen, een excursie en natuurlijk werd er volop genetwerkt. In het programma was speciale aandacht voor de gastregio: de Achterhoek. Esther Ruesen van Stadsmuseum Doetinchem gaf een lezing en bracht daarvoor een bijzonder Vikingzwaard mee uit het depot. Het zwaard werd gevonden in de Oude IJssel. Gedeputeerde Peter Drenth sloot aan bij het middagprogramma samen met staatssecretaris Fleur Gräper om haar het Gelders erfgoed te laten beleven. “Met een uitgebreid programma hebben we de staatssecretaris laten zien hoe groot Gelderland is, hoe verschillend de regio’s zijn en hoe afwisselend het aanbod van cultuur en erfgoed”, aldus Drenth. In de middag woonden zij onder andere een lezing bij over de bijzondere zonnekalender van Tiel-Medel. De staatssecretaris bezocht Gelderland om samen met vertegenwoordigers van het ministerie van OCW, te praten over cultuur en erfgoed in Gelderland. Van gedeputeerde Peter Drenth ontving ze een kleine versie van een ijzeren Romeins masker.
Vondstonthulling Museum de Scheper
Norbert Eeltink en Bertus te Raa van Museum de Scheper waren aanwezig, samen met Arjen van Gijssel (wethouder gemeente Berkelland) en Annemieke Lugtigheid (Omgevingsdienst Achterhoek), voor een bijzondere vondstonthulling: een compleet bronsdepot uit de late bronstijd (1100-800 v. Chr.). Het bestaat uit twee kokerbijlen, twee grote spiraalarmbanden, drie c-vormige polsarmbanden, glazen kralen, kledingaccessoires, verschillende grotere en kleinere ringen en, heel bijzonder, de bronzen boven- en onderkant van een houten staf. Het geheel is een ware archeologische sensatie. Van dergelijke bronsdepots zijn er maar hoogstens vier of vijf in Nederland. Het bronsdepot is te zien bij Museum de Scheper in Eibergen.
Shot of Culture maakte onlangs een Cultuurcollege over het bronsdepot. Ontdek hieronder het verhaal van de vondst in 1 minuut: