Storytelling
Erfgoedorganisaties willen het verleden bewaren én doorgeven. Het doorgeven van erfgoed gebeurt steeds vaker door middel van verhalen. Met Storytelling vertel je verhalen die het publiek raken, zodat zij de inhoud beter begrijpen en onthouden.
Wat is Storytelling?
Storytelling betekent letterlijk: verhalen vertellen. Je zou kunnen zeggen dat erfgoedinstellingen dat continu doen. Ze vertellen verhalen over de stad tijdens rondleidingen of over collecties in hun tentoonstellingenteksten. Het doel? Het overbrengen van informatie over het verleden. Bij Storytelling draait het veel meer om het oproepen van emoties. Het doel is om mensen met een verhaal te raken, zodat ze het beter begrijpen en onthouden. Storytelling brengt verhalen dichterbij en smeed daarmee een band tussen erfgoed en publiek.
Hoe kan Erfgoed Gelderland helpen?
Elk project is anders en vraagt om een andere aanpak. Erfgoed Gelderland heeft ervaring met verschillende soorten Storytelling-projecten en kan helpen met onder meer:
- Aanscherpen van bestaande verhaallijnen in uw presentaties en collecties
- Ontwikkelen van nieuwe verhalen op basis van het storytellingprincipe
- Ontwikkelen van totaalconcepten op basis van het storytellingprincipe
- Werven en opleiden van vrijwilligers tot storytellers
- Bieden van een platform op www.mijngelderland.nl
Erfgoed Gelderland levert maatwerk. Een project kan worden aangepast op basis van uw wensen en behoeftes.
Het resultaat
Wat begint met een goed verhaal, eindigt met een mooi resultaat. Uw verhaal mag gezien worden. Dat kan op verschillende manieren en met verschillende eindproducten, zoals documentaires, applicaties, games of routes. Verhalen zijn een eindeloze bron van inspiratie. Een aantal voorbeelden van de resultaten die de Storytelling-projecten van Erfgoed Gelderland hebben opgeleverd:
- Multimedia tour Stoomgemaal de Tuut
- Game Schatkamers van Gelderland
- Storytellingconcept voor de Bourgonjetoren
- E-training met theoretische basis over Storytelling op leerjeerfgoed.nl