Werkgroep Oral History Gelderland

De werkgroep bestaat uit onderstaande enthousiaste vrijwilligers met een passie voor verhalen. De leden van de werkgroep zijn tijdens een verhalenproject opgeleid tot oral history interviewer.

ThemaGeschiedenis, Oral History
DoelgroepErfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers
Gemeenten
ProductAdvies, Projectcoördinatie
Scholing
terug naar overzicht

Ina Brethouwer (1953) groeide op in Aalten, waar haar fascinatie is ontstaan voor Achterhoeks erfgoed, boerderijhistorie, streektaal en plattelandsgebruiken. Zij studeerde Duits in Amsterdam en werkte als bestuursambtenaar bij de gemeentes Rotterdam, Amsterdam en Zutphen. Bij het Nationaal Onderduikmuseum is zij coördinator van de werkgroep, die verhalen vastlegt over het leven en de keuzes van gewone mensen in ongewone tijden. Vanaf 2013 lid van de Werkgroep Oral History Gelderland: meegewerkt aan publicaties over Hackfort, Winterswijk, Verwolde Laren, Zelhem en Gelderse verhalen van boeren, burgers en buitenlui. Haar interviews zijn meestal in het Nedersaksisch of tweetalig.

Voor Willy Brouwer (1952) zijn oral history interviews leerzaam en daardoor heel verrijkend. Zo heeft ze veel geleerd over wat de 2e Wereldoorlog heeft betekend voor mensen uit haar huidige en vroegere woonomgeving. Als communicatieadviseur heeft ze veel ervaring met interviews. In het kader van het project Gelders Arcadië Wageningen heeft ze in 2015 de cursus interviewen voor oral history van Annegriet Wietsma gevolgd. Ook heeft ze meegewerkt aan verhalen over Water in Gelderland. Samen met Jan van de Lagemaat coördineert zij de Werkgroep Oral History Gelderland.

Jan van de Lagemaat (1951) heeft na zijn loopbaan bij de Nederlandse energievoorziening zijn oude hobby fotografie weer opgepakt en heeft daarvoor de Vakopleiding fotografie gevolgd bij de Stichting De Nederlandse Fotovakschool in Apeldoorn. Naast coördinatie van en fotografie voor de Werkgroep Oral History Gelderland maakt hij foto’s voor zijn directe omgeving en andere niet-commerciële (vrijwilligers)organisaties.

Herma Ter Mul (1959) is administratief medewerker bij een juweliersbedrijf. Haar hobby is geschiedenis. In 2015 heeft ze de cursus interviewen voor oral history gevolgd en is sindsdien lid van de Werkgroep Oral History Gelderland. Ze heeft verhalen geschreven voor Gelders Arcadië en Veluwse Waterverhalen. Daarnaast is ze mantelzorger voor een aantal ouderen. Haar bezigheden zijn totaal verschillend, maar die vindt ze daarom des te leuker.

Jeanne van Poppel (1956) werkt als oral history onderzoeker. Jeanne is vanaf de start van de werkgroep Oral History Gelderland (in 2008) erbij en was vier jaar coördinator. Zij maakte verhalen van inwoners van de gemeente Renkum over de onderwerpen: Erfgoedfestival ‘Geloven in Gelderland’ (2008), Leven op landgoederen (2012), Gelderse verhalen van boeren, burgers en buitenlui (2012), Leven met Water in Gelderland (2016). Na haar studie, Huishoudwetenschappen aan de Wageningen Universiteit, werkte zij als consulente, projectbegeleider en freelancer voor met name vrouwenorganisaties in provincies Limburg, Gelderland, Overijssel en deed sociaal onderzoek naar het agrarisch gezinsbedrijf, specifiek naar de rollen van man en vrouw in de loop van de tijd. Jeanne vertegenwoordigde Vrouwen van Nu in de internationale Associated Country Women of the World (ACWW) in de periode 2012 -2021.

Conny van der Molen (1953) is als sociologe en cultureel wetenschapper geïnteresseerd in de relatie tussen mens en omgeving. Wat vormt de mens, welke invloeden zijn richtinggevend voor keuzes en kwaliteit van het leven. Na een carrière als interimmanager is ze actief bij en in studiekringen van de landelijke Stichting Platform Studiekringen50plus. De verhalen die daar rondgaan hebben haar het belang doen inzien van het vastleggen van individuele geschiedenissen en haar gemotiveerd voor de werkgroep Oral History Gelderland. Vooral het vastleggen van de levens(lessen) en ontwikkeling van vrouwen heeft haar bijzondere belangstelling omdat deze bevolkingshelft nog te vaak onderbelicht is in het historisch erfgoed.