Gelderse Roos Prijs

Erfgoed Gelderland reikt sinds 2017 elke twee jaar een erfgoedprijs uit: de Gelderse Roos. De Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact.

ThemaNieuwe media, Publieksbenadering
Vrijwilligers
DoelgroepBestuursleden, Collectiebeheerders
Erfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers, Gemeenten, Historische Verenigingen
ProductErfgoedprijs
terug naar overzicht

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland sinds 2017 elke twee jaar een erfgoedprijs uit: de Gelderse Roos. De Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact. Het doel van de Gelderse Roos prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten over de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerking en creativiteit stimuleren.

Gelderse Roos Prijs 2024: Jongeren centraal

In 2024 richtte de Gelderse Roos Prijs zich op initiatieven voor jongeren (13 t/m 30 jaar). Welke organisatie weet jongeren op een bijzondere manier te betrekken bij het Gelderse erfgoed? Met de Gelderse Roos Prijs 2024 wil Erfgoed Gelderland laten zien dat het betrekken van jongeren bij erfgoedorganisaties niet alleen belangrijk is voor het behoud van ons erfgoed, maar ook kan leiden tot vernieuwing en verfrissende ideeën. Om dit idee in de organisatie van de prijs door te voeren, bestond ook de jury deze editie bijna volledig uit jongeren. In 2024 won het project ‘Reflection’ van Museumpark Orientalis en Stichting ElanArt. De samenwerking tussen Museumpark Orientalis, diverse scholen en asielzoekerscentra bracht verschillende groepen jongeren bij elkaar.

Foto: Masoud Rahaee en Sietse Jager nemen de prijs in ontvangst voor het project ‘Reflection’ namens Museumpark Orientalis en Stichting ElanArt. (Foto: Jan Adelaar)

Videoportret van de genomineerde projecten van 2024

De jury koos uit alle inzendingen de top 3 kanshebbers voor de Gelders Roos Prijs 2024. Dat zijn geworden de initiatieven van Museum Villa Mondriaan, Regionaal Archief Rivierenland en Museumpark Orientalis. In onderstaande video’s vertellen ze meer over hun inzending.

Klik op de afspeelbutton en vervolgens op de ‘volledige scherm’-knop of op de F-toets om de video op volledige schermgrootte te bekijken.


Eerdere edities van de Gelderse Roos Prijs

Gelderse Roos Prijs 2021

Gezien de bijzondere omstandigheden in verband met de coronacrisis stond in 2021 de volgende vraag centraal: Wat heeft jullie organisatie het afgelopen jaar gedaan om in contact te blijven met de vrijwilligers en het publiek? We riepen erfgoedorganisaties op projecten in te dienen die hieraan bijgedragen hebben. Erfgoed Gelderland ontving 24 uiteenlopende projecten. Voor de publieksprijs werden maar liefst 5293 publieksstemmen uitgebracht. Het project met de meeste publieksstemmen en daarmee de winnaar van de Gelderse Roos Publieksprijs, is het boek en de bijbehorende website: ‘Elburg en Omstreken in Oorlogstijd, 1940-1945’, van de Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop. Rozet en Muziektheater De Plaats overtuigden de jury en wonnen de Gelderse Roos Juryprijs met het muziektheaterspektakel ‘Op het Puin’.

Foto: Winnaars van de Gelderse Roos Juryprijs: Rozet

Gelderse Roos Prijs 2019

Voor de Gouden Gelderse Roos Prijs 2019 werden 35 nominaties ingediend. Op 15 november vond de prijsuitreiking plaats tijdens de Gelderse Landdag in Theater De Lindenberg in Nijmegen. Muzikant Marieke van Ruitenbeek onthulde de prijswinnaars met een speciaal geschreven lied en gedeputeerde Jan van der Meer reikte de prijzen uit. In 2019 ging de juryprijs naar het Sky of Hope / WO2 & Vliegeniersmuseum van Stichting EGVL Vuren. Vischafslag Harderwijk nam de publieksprijs in ontvangst. Zij ontvingen maar liefst 789 stemmen van de 5156 uitgebrachte publieksstemmen.

Foto: Winnaars van de Gelderse Roos Juryprijs: Sky of Hope / WO2 & Vliegeniersmuseum.

Gelderse Roos Prijs 2017

Op zaterdag 9 december in Fort Lent vond de uitreiking plaats van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2017. Regionaal Archief Rivierenland won met de Interactieve Studiezaalwand de Juryprijs: “Met de wand kun je op laagdrempelige wijze ingewikkelde geschiedenis duiden, het archief laten zien en bovendien beleven. Zeer voorbeeld stellend”, aldus de jury. Voor de publieksprijs zijn totaal 4256 stemmen uitgebracht. Maar liefst 885 stemmen gingen naar Restauratie Villa Hartenstein van het Airborne Museum.

Foto: Winnaars van de Gelderse Roos Juryprijs: Regionaal Archief Rivierenland