Gelderse Roos Prijs

Erfgoed Gelderland reikt sinds 2017 elke twee jaar een erfgoedprijs uit: de Gelderse Roos. De Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact.

ThemaNieuwe media, Publieksbenadering
Vrijwilligers
DoelgroepBestuursleden, Collectiebeheerders
Erfgoedprofessionals, Erfgoedvrijwilligers, Gemeenten, Historische Verenigingen
ProductErfgoedprijs
terug naar overzicht

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland sinds 2017 elke twee jaar een erfgoedprijs uit: de Gelderse Roos. De Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact. Het doel van de Gelderse Roos prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten over de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerking en creativiteit stimuleren. De Gelderse Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele vrijwilligers in het zonnetje. Er worden twee Gelderse Rozen uitgereikt: de Gelderse Roos Publieksprijs en de Gelderse Roos Juryprijs.

Gelderse Roos Prijs 2021

Gezien de bijzondere omstandigheden in verband met de coronacrisis stond in 2021 de volgende vraag centraal: Wat heeft u het afgelopen jaar gedaan om in contact te blijven met uw vrijwilligers en uw publiek? We riepen erfgoedorganisaties op projecten in te dienen die hieraan bijgedragen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online activiteiten, bijzondere wervingsacties tijdens of ter voorbereiding van de zomerse openstelling van 2020 of ter voorbereidingen van de openstelling 2021, maar ook projecten voor het blijven betrekken en werven van vrijwilligers.

Collage van de inzendingen voor de Gelderse Roos Prijs 2021.

Erfgoed Gelderland ontving 24 uiteenlopende projecten van stichtingen, musea en verenigingen door heel Gelderland. Dit varieerde van audiotour tot escaperoom en van boek tot toneelvoorstelling. Het publiek kon op al deze projecten een stem uitbrengen. Er zijn maar liefst 5293 publieksstemmen uitgebracht.

Winnaars van de Gelderse Roos Prijs 2021. Links: ‘Elburg en Omstreken in Oorlogstijd, 1940-1945’, van de Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop. Rechts: ‘Op het Puin’ van Rozet en Muziektheater De Plaats (foto: Jan Adelaar).

Op 15 november verraste Erfgoed Gelderland de winnaars van de Gelderse Roos Prijs 2021 met een bezoek. Er zijn twee prijzen uitgereikt. Het project met de meeste publieksstemmen en daarmee de winnaar van de Gelderse Roos Publieksprijs, is het boek en de bijbehorende website: ‘Elburg en Omstreken in Oorlogstijd, 1940-1945’, van de Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop. Rozet en Muziektheater De Plaats overtuigden de jury en wonnen de Gelderse Roos Juryprijs met het muziektheaterspektakel ‘Op het Puin’.

De winnaars werden tijdens de ledenraadsvergadering kort van te voren aan de leden van coöperatie Erfgoed Gelderland bekend gemaakt, aan de hand van twee animaties van Laura Zoon.

Winnaar Juryprijs
Op het Puin

Winnaar Publieksprijs
Elburg en Omstreken in Oorlogstijd, 1940-1945

Gelderse Roos Prijs 2019

Er zijn in totaal 35 nominaties ingediend voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs in 2019. Op 15 november vond de prijsuitreiking plaats tijdens de Gelderse Landdag in Theater De Lindenberg in Nijmegen. Muzikant Marieke van Ruitenbeek onthulde de prijswinnaars met een speciaal geschreven lied en gedeputeerde Jan van der Meer reikte de prijzen uit.

Winnaars van de Gelderse Roos Juryprijs: Sky of Hope / WO2 & Vliegeniersmuseum.

In 2019 ging de juryprijs naar het Sky of Hope / WO2 & Vliegeniersmuseum van Stichting EGVL Vuren. Het oordeel van de jury:

“Bijzonder en ontroerend project, vooral door het betrekken van de nog levenden en nabestaanden uit diverse landen. De luchtoorlog is nog niet eerder op deze wijze in kaart gebracht. Door de orale geschiedenis toe te voegen aan de materiële resten, wordt een breed verhaal toegankelijk gemaakt voor internationaal publiek. Goede samenwerkingspartners uit diverse hoeken. Sky of hope heeft in  korte tijd erg veel voor elkaar gekregen en er zijn nog genoeg uitbreidingsmogelijkheden”.

Vischafslag Harderwijk nam de publieksprijs in ontvangst. Zij ontvingen maar liefst 789 stemmen van de 5156 uitgebrachte publieksstemmen.

Winnaars van de Gelderse Roos Publieksprijs: Vischafslag Hardewijk.

Gelderse Roos Prijs 2017

Op zaterdag 9 december in Fort Lent vond de uitreiking plaats van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2017. Regionaal Archief Rivierenland won met de Interactieve Studiezaalwand de Juryprijs: “Met de wand kun je op laagdrempelige wijze ingewikkelde geschiedenis duiden, het archief laten zien en bovendien beleven. Zeer voorbeeld stellend”, aldus de jury. Voor de publieksprijs zijn totaal 4256 stemmen uitgebracht. Maar liefst 885 stemmen gingen naar Restauratie Villa Hartenstein van het Airborne Museum.

Winnaars 2017. Links: Regionaal Archief Rivierenland. Rechts: Airborne Museum.

Archief

Alle projecten van 2019 en 2021 zijn terug te kijken in het archief van inzendingen.