
WBTR: Nieuwe wettelijke verplichtingen voor verenigingen en stichtingen
Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe wet WBTR, de wet bestuur en toezicht rechtspersonen. Het is belangrijk hierop voorbereid te zijn, er zijn wel wat zaken die u goed moet regelen en dat vraagt wat tijd. In de nieuwe wet zit een uitbreiding van de aansprakelijkheid van bestuursleden, maar de wet gaat vooral over het reilen en zeilen binnen de vereniging, financiën en verantwoordelijkheden.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt: ‘Het wetsvoorstel geeft vorm aan een professionaliseringsslag bij verenigingen en stichtingen. De noodzaak hiervan is gebleken na een aantal incidenten.’ Met incidenten bedoelt men financiële problemen, zelfverrijking van bestuurders, fraude en diefstal. De reikwijdte van de wet is veel groter dan het aanpassen van statuten. Dat is echt onvoldoende. De wet stuurt op het vastleggen van basisregels voor bestuur en toezicht. De rol van het toezicht wijkt duidelijk af van de verplichtingen voor verenigingen tot nu toe.
Korting voor leden Erfgoed Gelderland
Om ervoor te zorgen dat de inspanning en kosten voor verenigingen en stichtingen laag blijven, zijn we als partner aangehaakt bij het initiatief wbtr.nl. Op deze website vindt u achtergrondinformatie, veelgestelde vragen en een stappenplan om aan de wet te voldoen. U betaalt €240 voor het gebruik van dit stappenplan en kunt gratis gebruik maken van de helpdesk en juridische ondersteuning. De samenwerkende erfgoedorganisaties in Nederland, Overleg Provinciale Erfgoedhuizen en Landelijk Contact Museumconsulenten, hebben gezorgd voor een korting van 50% op de prijs. Voor €120,- excl. btw kunt u een jaar lang gebruik maken van alle ondersteunende documenten, de helpdesk en het individueel juridisch advies.
Lees meer informatie over het stappenplan | Direct inschrijven kan hier. Uw kortingscode Erfgoed50 is al ingevuld.
Webinar op 12 mei om 19.30 uur
Op 12 mei om 19.30 uur organiseert Erfgoed Gelderland voor de leden van de coöperatie een webinar over de nieuwe wet. Deelname is gratis.
Overgangsperiode
Goed om te weten: de wet gaat in op 1 juli, maar er is rekening gehouden met een overgangstermijn waarin u tijd heeft om naar een notaris te stappen en uw nieuwe statuten voor te leggen aan de ledenvergadering.
Meer informatie
Voor vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij: Liesbeth Tonckens. Zij gaat zelf voor Erfgoed Gelderland aan de slag met dit stappenplan en kan u dan vanuit eigen ervaring verder helpen.
Nuttige links
Nieuwsbrief wbtr.nl
Cirkeltoezicht
Checklist van Platform Vrijwillige Inzet