Verleden, heden en toekomst van landschapstransities in Gelderland
Op vrijdag 3 februari waren ruim 100 mensen getuige van het eerste symposium van het project ‘De Gelderse Bloem’. In de kapelzaal van de Hogeschool Van Hall Larenstein werden zeven inspirerende lezingen gegeven over het thema ‘landschapstransitie en governance in Gelderland: verleden-heden-toekomst’.
Historische landschapstransities
Na een introductie van Hanno Brand (projectleider van ‘De Gelderse Bloem bij Erfgoed Gelderland) beet Edwin Raap (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – RCE) de spits af met een presentatie over de positie van erfgoed bij de transitieopgaven waar Nederland de komende jaren voor staat. Edwin Raap dook hierbij dieper in de rol die de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft in dit proces. Vervolgens ging Jan Neefjes van Bureau Overland in op ingrijpende landschapstransities in het verleden en de daaropvolgende reacties van de samenleving. Hij behandelde onder meer het voorbeeld van de Veluwse malenbossen en stuifzandbeteugeling.
Inspiratiebron voor het heden
Belangrijke terugkerend thema’s tijdens het symposium: hoe kan landschappelijk erfgoed geïntegreerd kan worden in ruimtelijke transities? En hoe kan governance in het verleden als inspirerend voorbeeld dienen voor hedendaagse initiatieven? Elyze Storms-Smeets van Gelders Genootschap en Wageningen University & Research (WUR) ging dieper in op historisch waterbeheer bij kastelen en landgoederen en wat wij daaruit kunnen leren voor wateropgaven van vandaag.
Na de pauze sprak Janny Bloembergen-Lukkes, em. Open Universiteit, over de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Ede en de rol van het gemeentebestuur hierin. Han Wiskerke (WUR) ging vervolgens in op de naoorlogse agrarische bedrijfsvoering in Gelderland en de perspectieven voor de toekomst. Tot slot besprak Dan Assendorp van de Hogeschool Van Hall Larenstein welke rol erfgoed, landschap en transitie in de afgelopen decennia in het onderwijs hadden en op welke wijze deze onderwerpen vandaag de dag worden benaderd.
Uitwisseling van kennis
Deze inspirerende dag vol informatieve en inspirerende lezingen werd afgesloten door een levendige uitwisseling tussen de sprekers en de zaal onder leiding van Paul Thissen. De uitwerking van het thema van deze middag en de samenvattingen van de lezingen zijn terug te lezen op onze website via deze link. We kijken met veel plezier terug op deze middag en bedanken alle aanwezigen en de betrokken organisaties – Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, Gelders Genootschap en Erfgoed Gelderland – voor hun bijdrage aan deze waardevolle bijeenkomst.
Meer informatie over het project ‘De Gelderse Bloem’ is te vinden via www.geldersebloem.nl