Verhaal van Gelderland komt tot leven bij Kasteel Cannenburch
In het weekend van 13 en 14 augustus was kasteel Cannenburch bij Vaassen het decor voor een bonte verzameling van historische figuren, artiesten en kunstenaars. Samen vertelden zij de volledige geschiedenis van Gelderland tijdens de finale van de Verhaal van Gelderland Zomertoer.
Park vol levende geschiedenis
Ongeveer 3000 bezoekers troffen rond het kasteel jagers en verzamelaars uit de steentijd, Romeinse soldaten, adellijke bewoners van de Gelderse kastelen en Veluwse boeren. Ondanks de warme temperaturen trokken zij nog rustig hun volledige harnas of andere historische kleding aan om jong en oud mee terug te nemen in de tijd. “Het is leuk om nu ook de hele tijdlijn te zien’, vertelt Wouter die in het weekend Oswald van den Bergh vertolkte, “Normaalgesproken staan wij alleen op middeleeuwse evenementen, maar nu zie ik bijvoorbeeld ook Romeinen langskomen. Het is een heel mooi beeld om dat als één geheel te zien.”
Verhaal van Gelderland
Het historische evenement is een initiatief van Erfgoed Gelderland en het geschiedenisplatform Ridders van Gelre van Omroep Gelderland. Zij willen het Verhaal van Gelderland bekend maken bij een breder publiek. In het najaar verschijnt de vierdelige boekenreeks Verhaal van Gelderland, een overzichtswerk dat alle belangrijke thema’s behandelt uit het Gelderse verleden, van de vroegste tijden tot nu. Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven heeft deze week de laatste teksten gecorrigeerd. “Het is onvoorstelbaar hoeveel werk alle auteurs geleverd hebben bij de totstandkoming van de vier boeken. Maar het werk is voltooid en ik ben er heel trots op.”
Tijdens het geschiedenisspektakel presenteerden verschillende auteurs van de boekenreeks alvast een stukje van de inhoud. Onderwerpen als prehistorische sauna’s in Nijmegen-Noord, de Vikingen in Zutphen en de voor velen nog onbekende Slag bij Woeringen passeerden de revue. Het boek Verhaal van Gelderland ligt vanaf 10 november in de (online) boekwinkels en kan alvast vooruit besteld worden.
Unieke combinatie van kunst en geschiedenis
Wat de finale van de Verhaal van Gelderland Zomertoer bijzonder maakte, was de unieke combinatie van levende geschiedenis met kunst. In het kasteelpark gaven artiesten optredens, waarvoor zij zich lieten inspireren door historische verhalen of locaties in Gelderland. De band Clean Pete bezong de Chinese kamer van Huis Verwolde, rapper Rico waande zich kasteelheer van Huis Bergh, harpist Remy van Kesteren maakte een compositie over hoe de Maas en de Waal het gebied ertussenin gevormd hebben en Farida Nabibaks danste met haar team de voorstelling ‘‘Swartin’ Anna & mijn voormoeders’ over Anna van Vossenburg. “De muziek- en danspresentaties waren indrukwekkend van kwaliteit”, vertelt een bezoeker van het finaleweekend, “de dansvoorstelling over Anna en het persoonlijke verhaal van de regisseur maakten diepe indruk op me.”
De Verhaal van Gelderland Zomertoer is een samenwerking van Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland, Geldersch Landschap & Kasteelen en verschillende erfgoedorganisaties en wordt ondersteund door de provincie Gelderland. De aftermovie laat de prachtige beelden zien die het historisch festival opleverde.
Ook Omroep Gelderland kwam langs tijdens het finaleweekend om opnames te maken voor Gelderland Nieuws. Bekijk hieronder het item terug: