Tonnie Peters over ‘t Hart van Loil
Het project ‘t Hart van Loil staat niet alleen in de top drie genomineerden voor de Gelderse Roos publieksprijs, maar ook in de top drie kansmakers voor de juryprijs. Met dit project wil de Stichting ’t Hart van Loil een nieuwe invulling geven aan de door de gemeente en de parochie afgestoten gebouwen: de kerk en het gemeenschapsgebouw De Zomp. Daarnaast wil de stichting het dorp een hart onder de riem steken ten tijde van deze coronacrisis. De redactie van Erfgoed Gelderland sprak hierover met Tonnie Peters, lid van de werkgroep Communicatie van het project.
‘Toen de gemeente zijn handen af trok van het gemeenschapshuis en de parochie Gabriël de kerk te koop aanbood, hebben we als dorp besloten deze bijzondere voor Loil kenmerkende gebouwen over te nemen’, vertelt Tonnie Peters. ‘Sindsdien zijn we druk bezig met nieuwbouwplannen voor de Zomp en het aanpassen van de kerk , zodat ze optimaal benut kunnen worden voor onder meer vergaderingen, volleybal en andere sporten, feesten, voorstellingen en verenigingen.’ Stichting ’t Hart van Loil is de eigenaar van dit onroerend goed. De Vereniging van verenigingen, waarin de Loilse verenigingen zijn vertegenwoordigd, is verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitbating van deze historische gebouwen. Het doel van de stichting: het creëren van een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, met ruimte voor culturele, sociale, sportieve en maatschappelijke activiteiten.
Nieuwe invulling van een historisch gebouw
‘In de kerk is al een keer carnaval gevierd. Ook zijn er voorstellingen en vergaderingen gehouden. Dat zal alleen maar meer worden in de toekomst’, voorspelt Tonnie Peters. Om dit te realiseren, zijn er nieuwbouwplannen ontworpen en moesten de gebouwen aangepast worden. Een deel van de werkzaamheden zijn al afgerond, dankzij de hulp van vele vrijwilligers.
Bij de renovatie van de kerk wordt er ook gekeken naar het behoud van karakteristieke historische elementen. Zo is de oude mozaïekvloer, hiervoor verstopt onder een gelijmd linoleomvloer, teruggebracht naar zijn vroegere glorie. Ook hebben vrijwilligers de honderden estriktegels, die zijn teruggevonden onder de houten kerkvloer, schoongemaakt en hergebruikt in het gangpad: ‘Het is fantastisch mooi om te zien hoe enthousiast de vrijwilligers waren. En niet alleen de vrijwilligers, ook de bezoekers: toen hier carnaval – een van nature uitbundig feest – gevierd werd, ging iedereen alsnog respectvol om met het gebouw.’
In de toekomst wil de stichting een tussenwand plaatsen in de kerk, om ook kleinere bijeenkomsten en evenementen mogelijk te maken. Een hele kerk verwarmen is namelijk een flinke klus. Door een stuk af te schermen wordt het mogelijk de kerk ook voor kleinere activiteiten te gebruiken.
Door de coronacrisis zijn de voorbereidingen en de renovatiewerkzaamheden wat vertraagd. ‘De aanpassingen aan de kerk hopen wij dit voorjaar af te ronden. Voor de nieuwbouw zitten we nu op het kantelpunt of het financieel rondkomt, maar als het allemaal goed gaat, kunnen we in 2023 klaar zijn met de werkzaamheden,’ verwacht Tonnie Peters.
Een hart onder de riem
’t Hart van Loil verzorgt niet alleen het onderhoud en de uitbating van de gebouwen, maar steekt het dorp ook een hart onder de riem. ‘Bij het begin van corona hebben we de koppen bij elkaar gestoken: wat kunnen we doen om het dorp betrokken te houden?’ De stichting heeft vervolgens met dank aan de vrijwilligers uiteenlopende acties opgezet, van een podcast tot een huis-aan-huis stamppotmaaltijd. ‘We hebben in deze periode niet gekeken naar wat niet meer kon, maar wat juist wel kon,’ benadrukt Tonnie Peters.
Zo heeft de stichting voor Valentijnsdag ontbijtjes langs de huizen in Loil gebracht met een kaart vol gelukswensen uit het dorp. Vorige november, na de verlenging van de coronamaatregelen, bezorgde de stichting zuurkool, boerenkool en hutspot. Er zijn maar liefst 800 maaltijden afgeleverd. Naast maaltijden, stelde de stichting ook een doemap samen voor ouderen, boordevol oude foto’s, puzzels en raadsels om op te lossen.
Ook is ’t Hart van Loil al sinds november vorig jaar op televisie te zien. REGIO8 zendt eens in de zes weken Hart van Loil TV uit, geproduceerd door de bewoners van Loil. Met beelden, nieuws, rubrieken en initiatieven uit het dorp.
Jury- en publieksprijs
’t Hart van Loil is genomineerd voor zowel de publieksprijs als de juryprijs. Tonnie Peters: ‘Dat vinden we geweldig. Uit de nominatie voor de juryprijs blijkt de waardering van erfgoedprofessionals voor ons project en uit de nominatie voor de publieksprijs blijkt de betrokkenheid van het publiek: wat we doen heeft dus inderdaad effect en wordt gewaardeerd.’
Op de vraag wat nu precies het geheim is van het succes, antwoordt Tonnie Peters met een gouden tip: ‘Persoonlijke benadering is cruciaal.’ Een aanvullende tweede tip, hou je ogen open voor fondsen: ‘Er zijn subsidies die dit soort projecten graag ondersteunen. Provincie Gelderland heeft ook mede ’t Hart van Loil gefinancierd. Toen gedeputeerde Peter Drenth de stamppotavond bezocht, merkte hij op dat dit precies het initiatief was waar zo’n subsidie voor bedoeld is.’
Op 15 november is de prijsuitreiking en wordt bekend wie er met de Gelderse Roos Publieksprijs en de Gelderse Roos Juryprijs vandoor gaat.