Terugblik symposium ‘Jongeren betrekken’
Op 17 november vond het Symposium ‘Jongeren betrekken’ plaats, georganiseerd door Erfgoed Gelderland. Centraal stond de vraag op welke wijze je jongeren (18-30 jaar) actief kunt betrekken bij erfgoed en in het erfgoedveld. Het symposium gaf erfgoedorganisaties een blik in de leefwereld van jongeren. Samen werd besproken welke rol zij kunnen spelen in het behoud en in de vernieuwing ervan, en welke factoren daarbij van belang zijn.
Het ochtendprogramma begon met twee lezingen. Merel Zuiderduin van Motivaction gaf een inspirerende lezing met als titel ‘In de leefwereld van jongeren’. Zij liet zien welke vooroordelen en aannames er bestaan over verschillende generaties, zoals babyboomers en millenials. Ook lichtte zij onderzoek toe dat Motivacation deed naar cultuurparticipatie onder jongeren. Mark Schep van KIEN nam het podium om te spreken over de totstandkoming van de co-creatie tentoonstelling #THISisPrikko. Wat zien jongeren in de Arnhemse wijk Presikhaaf als het erfgoed van hun omgeving? Mark Schep vertelde over de totstandkoming van dit samenwerkingsproject.
Mark Schep: “Je krijgt meer uit jongeren als ze zich veilig voelen, als ze zich gehoord voelen. Daarbij is gelijkwaardigheid belangrijk. Mogen ze meebeslissen? En wordt dat wat ze zeggen serieus genomen?”
De ervaring van jongeren
Na een korte pauze deelden jongeren hun ervaringen van een aantal museumbezoeken. Als heuse vloggers brachten acht jongeren de afgelopen weken een bezoek aan een aantal musea in Gelderland. Daar namen zij een video op waarin ze ons meenamen in hun beleving. De video’s gaven – soms op humoristische wijze – inzicht in de wensen en behoeften van jongeren. Zo is het belangrijk dat jongeren zich welkom voelen in een museum en zich uitgenodigd voelen deel te nemen aan de interactieve elementen.
Voorbeeldprojecten en workshops
Het ochtendprogramma werd afgesloten met een overzicht van inspirerende projecten uit de praktijk. Het netwerk Erfgoed Jong werd gepresenteerd door stuurgroeplid Gerjan Brinksma. Erfgoed Jong is het landelijke netwerk van erfgoedstudenten en -professionals. Else Gootjes (Erfgoed Gelderland) ging in gesprek met Mika van Indifferent, een Arnhemse organisatie die zich inzet voor veilige en inspirerende scholen. Daarnaast gaf Else een presentatie over de maatschappelijke diensttijd en welke kansen dit biedt voor erfgoedorganisaties.
In de middag konden deelnemers kiezen uit verschillende workshops. Samen werd gesproken over hoe je jonge vrijwilligers kunt werven en kunt behouden. Er werd dieper ingezoomd op het project #THISisPrikko en hoe je een dergelijk co-creatieproject opzet. Eugene Ligtvoet gaf een workshop over het rondleiden van een jong publiek. En er werd gebrainstormd over ideeën en obstakels rond het opzetten van programmering voor jongeren.
Ledenraadsvergadering en netwerkbijeenkomst
Met het symposium waren we te gast bij het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem. Voordat deelnemers aan het laatste programmaonderdeel begonnen, konden zij deelnemen aan een rondleiding door het museum en de wijnkelders. Vervolgens werd het programma opgesplitst in een jongerennetwerkbijeenkomst, geleid door Erfgoed Jong, en de ledenraadsvergadering van de coöperatie. Tijdens de jongerennetwerkbijeenkomst spraken jongeren met elkaar over de toekomst van jongeren in het erfgoedveld. Samen stelden zij een lijst op van verbeterpunten, tips en ideeën die Erfgoed Gelderland op een later moment met het erfgoedveld zal delen.
Aan het begin van de ledenraadsvergadering sloot Peter Drenth, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed, aan om met de leden in gesprek te gaan over de ideeën rond een Gelders museum. Hij gaf daarbij aan dat er op dit moment een verkenning gaande is en dat input vanuit het veld van harte welkom is. Leden konden hierop reageren en schreven hun ideeën over een Gelders museum op. Deze ideeën worden gebundeld en op korte termijn door Erfgoed Gelderland aangeboden aan de gedeputeerde.
Het symposium werd afgesloten met een gezellige borrel. De dag bood een platform voor kennisdeling en inspiratie, en bleek een waardevolle aanzet tot het versterken van de betrokkenheid van jongeren bij het erfgoedveld.