Terugblik inspiratiebijeenkomst herijking lokale canons
Donderdag 4 maart 2021 organiseerde Erfgoed Gelderland een bijeenkomst voor lokale canoncommissies over het ‘herijken’ van hun lokale canon. Het was een inspirerende bijeenkomst met deelnemers uit alle hoeken van de provincie.
Inleiding door James Kennedy
Prof. dr. James Kennedy, voorzitter van de herijkingscommissie van de landelijke Canon, verzorgde de inleiding. Hij nam de aanwezigen mee door het hele proces van een herijking en ging in op een aantal vragen van deelnemers. In reactie op een van de vragen gaf hij onder meer aan dat de grens van vijftig vensters voor een lokale canon niet heilig is. Het belangrijkste is dat meer dan vijftig vensters opnemen niet het gevolg is van niet willen kiezen.
Aandacht voor het koloniale verleden
Een belangrijk aandachtspunt van de herijking is meer aandacht voor het koloniale verleden van Nederland. Daarom vertelde collega Else Gootjes tijdens de bijeenkomst over het project ‘Sporen van Slavernijverleden in Gelderland’. Ze gaf de aanwezigen een aantal concrete handvatten van ‘waar te zoeken’ naar sporen van het slavernijverleden in de eigen stad of het eigen dorp.
Hulp bij Herijking
Na de pauze vertelde mijnGelderland-stagiair Paul Riezebos over de rol die Erfgoed Gelderland/mijnGelderland kan hebben in het voorbereiden/herijken van een lokale canon. Canoncommissies kunnen bij ons terecht voor advies bij de voorbereidingen van de herijking, voor publicatie op mijnGelderland en koppeling aan de website canonvannederland.nl, advies over beeldrechten en een handig stappenplan. We denken graag mee bij alle fases van een canonproject.
Herijken in de praktijk
Twee lokale canoncommissies vertelden vervolgens over hun ervaringen met het herijken. Alexandra van Steen (Flipje & Streekmuseum Tiel) ging in op hoe zij de Canon van Tiel geschikt maakten voor gebruik in het lokale basisonderwijs. Huub Vilé (Huis van de Nijmeegse Geschiedenis) gaf een inkijkje in de Nijmeegse plannen op het gebied van publieksparticipatie.
De rondvraag eindigde in een geanimeerde discussie over het wel of niet uitbrengen van lokale canons als boek. Waarna om precies 17.00 uur de inspiratiebijeenkomst werd afgesloten.
Meer informatie
Veel lokale canoncommissies zijn bezig met het zetten van de eerste stappen in de herijking van hun lokale canon. Wilt u er ook mee aan de slag? Neem contact op met Henriette Kosse of Elmar van de Ree. Benieuwd naar de lokale canons? Lees ze op mijnGelderland.