Terugblik CollectieGelderland-vergadering
De 85e editie van de CollectieGelderland-vergadering werd qua vorm een bijzondere: een hybride variant, die zowel op locatie als online gevolgd kon worden. Zeven deelnemers kwamen naar het Gelders Archief, twaalf sloten online aan.
Makers programma
Via een online verbinding was ook Nienke van Schaverbeke aanwezig. Zij is als productmanager onderzoek en erfgoed verbonden aan Beeld en Geluid. In die hoedanigheid onderzoekt ze met partners in het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) hoe digitale collecties hergebruikt kunnen worden door creatieve makers, en wat er voor nodig is om collecties voor hergebruik geschikt te maken. Haar ervaringen en voorbeelden deelde ze met de aanwezigen.
Het digitaal en open beschikbaar stellen van je collectie is stap één. Maar hoe kan hergebruik eruit zien? Een aantal inspirerende voorbeelden, van groot tot klein, passeerde de revue. Van de laagdrempelige Gif it up-competitie van Europeana, tot pop-up tentoonstellingen in relevante maar onverwachte locaties. Enkele CollectieGelderland-leden gaf aan geïnspireerd te zijn. Zien we binnenkort Gelderse afbeeldingen bij Gif it up?
Voor iedereen die meer inspiratie wil opdoen is er het NDE Makersprogramma. Op 11 november organiseren zij een – eveneens hybride – evenement over het creatief hergebruik van erfgoed.
20 jaar website CollectieGelderland
De rest van de vergadering stond in het teken van ontwikkelingen in website en database van CollectieGelderland, technische en praktische ontwikkelingen op het gebied van collectieregistratie en -ontsluiting, ontwikkelingen in het landelijke netwerk, en de stand van zaken bij de leden van CollectieGelderland. Vermeldenswaardig is een aankomend jubileum: Op 17 november 2021 werd www.igem.nl gelanceerd, de voorloper van CollectieGelderland. Tijdens de eerstvolgende vergadering op 19 november wordt met een speciaal programma uitgebreid stilgestaan bij het 20-jarig bestaan van de online aanwezigheid van Gelderse erfgoedcollecties.
Hybride vergaderen: een evaluatie
De vergadering eindigde met een evaluatiemoment: hoe was het om op deze manier samen te komen? De aanwezigen waren het erover eens dat deze vorm zeker voordelen biedt en dat het technisch gezien werkt. De benodigde techniek is echter niet overal voor handen. Er wordt afgesproken dat voorlopig twee keer per jaar een hybride vergadering wordt georganiseerd, en twee keer per jaar een variant op locatie.
Heeft jouw organisatie vragen over de techniek en praktijk achter hybride vergaderen? Neem dan contact op met Erfgoed Gelderland.