Terugblik CollectieGelderland-vergadering nr. 87
De afgelopen twee jaar bleek tijdens de lockdowns hoe waardevol het voor erfgoedinstellingen is om collecties online te hebben staan. Bezoekers en geïnteresseerden kunnen zo tóch inhoudelijk bediend worden. Al is dat nooit een surrogaat voor een echt museumbezoek. Op dat vlak was er vooral goed nieuws te melden tijdens de 87e CollectieGelderland-vergadering. Die stond in het teken van de (her)opening van musea en andere publiekslocaties, die langverwachte én nieuwe tentoonstellingen op locatie aan het publiek mogen tonen.
Blijde berichten uit de erfgoedsector
De aanwezige deelnemers van CollectieGelderland gaven in meerderheid aan druk bezig te zijn met de openstelling voor publiek. Een greep uit de mededelingen:
- Zowel Paleis het Loo (op 15 april) als Museum Arnhem (op 13 mei) opent na een lange sluiting wegens verbouwing en herinrichting de deuren.
- Het Afrikamuseum biedt momenteel de tentoonstellingen ‘Heden van het Slavernijverleden’ en ‘Inspirerend Afrika’ aan.
- Bij Geldersch Landschap & Kasteelen zijn vanaf 1 april ook de in de winter gesloten kastelen weer te bezoeken.
- In Museum Nijkerk is de tentoonstelling ‘De foto’s van Suijk’ verlengd tot en met 16 juli 2022.
- Ook bij het Noord-Veluws Museum is een expositie verlengd: werken van Gaby Bovelander zijn daar tot en met 26 juni 2022 te zien.
- Museum More toont tot en met 8 mei dertig Tsjecho-Slowaakse topstukken uit de periode 1918-1945.
- Het Flipje en Streekmuseum Tiel opende op de dag van de vergadering een nieuwe tentoonstelling met ‘Parels uit het Depot’.
- De expositie ‘Raakvlakken tussen oost en west’ en de werken van Marjolein Bastin zijn langer dan oorspronkelijk bedacht in het Tegelmuseum te zien.
- En ook onder andere Museum Vliegbasis Deelen en Cultuurhistorisch Museum Oene zijn sinds maart weer open voor publiek.
Zeker een bezoek waard – bijvoorbeeld nu, tijdens de Nationale Museumweek.
Ondersteuning uit het landelijke netwerk
Tijdens de CollectieGelderland-vergadering wordt vaak stilgestaan bij ontwikkelingen in het landelijke netwerk, bijvoorbeeld op het gebied van registratiestandaarden en de ontwikkeling van hulpmiddelen. Zo zijn recentelijk dankzij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) twee waardevolle instrumenten beschikbaar gekomen:
- Het NDE heeft op 10 maart de Informatieplanner gelanceerd. Daarmee is het op een laagdrempelige manier mogelijk om een informatieplan te maken. Een aanrader om mee te werken als je het informatiebeleid van je organisatie op papier wilt zetten.
- Op 21 maart stelden vijf leveranciers van collectieregistratiesystemen zich voor tijdens een door het NDE georganiseerde kennissessie. Organisaties die op zoek zijn naar een (nieuw) systeem kunnen deze presentaties ter oriëntatie op het aanbod terugkijken op de website van het NDE.
Werken aan de website
De website van CollectieGelderland wordt continu verbeterd. Momenteel loopt Rogier Vonk stage bij Erfgoed Gelderland. Hij onderzoekt hoe de verhalen over objecten, collecties en tentoonstellingen die óók op de website te vinden zijn, beter tot hun recht kunnen komen. Daarbij kijkt hij zowel naar de inhoud van de verhalen, als de vindbaarheid en vormgeving. Rogier riep de aanwezigen op contact met hem op te nemen als zij een nieuw verhaal zouden willen publiceren.
Vervolg
De volgende CollectieGelderland-vergadering staat gepland voor vrijdag 24 juni. Deze bijeenkomst zal naar alle waarschijnlijkheid op locatie plaatsvinden. Vóór die tijd is er op dinsdag 10 mei weer een online bijeenkomst voor de CollectieGelderland Memorix Maior-gebruikers.
Meer informatie over CollectieGelderland? Neem contact op met Dirk Janse of Tim Stapel.
Afbeelding: Fotopersbureau Gelderland. Feestelijke opening van de verkeerstunnel bij het station. CC-BY-SA Regionaal archief Nijmegen (F84450)