Start project ‘Vrijheid en Burgerschap: 80 jaar Vrijheid’
Erfgoed Gelderland en Rijnbrink werken samen binnen het project ‘Vrijheid en Burgerschap: 80 jaar Vrijheid’. In het kader van dit project, dat nog doorloopt tot het najaar van 2025, organiseert Rijnbrink Vrijheidsdagen in diverse bibliotheken. Erfgoed Gelderland richt zich op het versterken van burgerschapseducatie in musea voor mbo-studenten. Het project wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van provincie Gelderland.
In het kader van 80 jaar Vrijheid ontvingen de Gelderse regio’s budget van de provincie Gelderland voor het inrichten van regionale en lokale initiatieven om de Tweede Wereldoorlog te herdenken en de vrijheid te vieren. In de regio’s worden allerlei mooie initiatieven ingericht, onder andere voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en ook voor het brede publiek. Er is echter nog weinig aanbod voor het mbo. Daarom richt Erfgoed Gelderland zich met dit project specifiek op het inrichten van burgerschapseducatie bij musea voor mbo-scholen. Op dit moment worden diverse musea in Gelderland ondersteund. Als impuls ontvangen de musea eigen budget om het educatieaanbod binnen het vak burgerschap te ontwikkelen en te borgen binnen de organisatie. De musea die deelnemen zijn Museum Slot Loevestein, Flipje en Streekmuseum Tiel, Paleis Het Loo, Nederlands Openluchtmuseum, Airborne Museum ‘Hartenstein’, Vrijheidsmuseum, Nationaal Onderduikmuseum en Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch/CODA. Ook het Museum voor Wereldculturen en Museum Bronbeek volgen het project met belangstelling.
De musea werken binnen het project aan vier pijlers: het opbouwen van een duurzame relatie met mbo-scholen, het ontwikkelen van passend educatiemateriaal, het trainen van museumdocenten voor mbo-onderwijs en netwerkvorming en kennisuitwisseling tussen musea. De burgerschapseducatie die voor de mbo-scholen ontwikkeld wordt legt de nadruk op thema’s als tolerantie, vrijheid en democratie. Elk museum behandelt deze thema’s vanuit zijn eigen unieke verhaal en collectie.
Op dit moment zijn de musea bezig met hun planvorming. Op 1 oktober komen de educatoren van de deelnemende musea opnieuw samen om de plannen te bespreken en ervaringen uit te wisselen. Erfgoed Gelderland begeleidt het proces, faciliteert samenwerking en kennisdeling tussen de musea, en staat in contact met organisaties als Cultuur Oost en het LKCA (Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst) om bestaande kennis en kunde op te halen en te verbinden aan dit project.
Het uiteindelijke doel van dit project is niet alleen het bieden van burgerschapseducatie aan mbo-leerlingen over deze belangrijke thema’s, maar ook het geven kennis en kunde aan musea om burgerschapseducatie voor deze doelgroep te ontwikkelen en te borgen binnen de organisatie.