Else Gootjes met Sporen van Slavernijverleden in Arnhem genomineerd voor de Prodesseprijs
In oktober wordt de jaarlijkse Prodesseprijs opnieuw uitgereikt tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar: ‘Arnhem de genoeglijkste?’ Else Gootjes is met het project ‘Sporen van slavernijverleden in Arnhem’ genomineerd.
De genoeglijkste stad?
Het thema van dit jaar verwijst naar de tekst op de gevel van het Duivelshuis. Daarop staat aangegeven: ’Nijmegen de oudste, Roermond de stoutste (i.e. dapperste), Zutphen de rijkste, Arnhem de genoeglijkste (i.e. aangenaamste)’. Arnhem was een van de vier belangrijkste steden in de geschiedenis van Gelre en Gelderland, samen met Nijmegen, Roermond en Zutphen. Het stond ook wel bekend als het ‘Haagje van Oosten’, met name dankzij de vele bijzondere landgoederen en buitenplaatsen. Maar hoe kwam dit Haagje van Oosten tot stand? Welke ongelijke sociale verdeeldheid ging er schuil achter de welvaart van de stad? En was Arnhem voor iedereen wel de ‘genoeglijkste’ stad om in te wonen?
Prodesseprijs 2024
Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur reikt de jaarlijkse prijs dit jaar uit aan een persoon of instelling die een bijdrage heeft geleverd aan het in beeld brengen van Arnhem als genoeglijke stad om te wonen en te werken, met het oog op de schaduwzijdes die met de welvaart van de stad gepaard gingen. Activiteiten, evenementen, films, boeken, toneelstukken konden afgelopen zomer ingediend worden bij Prodesse Conamur. De prijsuitreiking vindt binnenkort plaats in de Eusebiuskerk op 12 oktober 2024 als onderdeel van de Dag van de Arnhemse geschiedenis. De Dag van de Arnhemse geschiedenis is een weekend (12 en 13 oktober) boordevol activiteiten waarbij de geschiedenis van deze stad centraal staat.
Sporen van het slavernijverleden in Arnhem
Naast Elyze Storms-Smeets met het onderzoeksproject ‘Oorlog in Arcadië’ van het Gelders Genootschap en de Nederlandse Kastelenstichting, en het project ‘Verborgen landschap’ van kunstenaar en ontdekkingsreiziger Hans Jungerius, is collega Else Gootjes met het project ‘Sporen van Slavernijverleden in Arnhem’ een van de kanshebbers. In opdracht van de gemeente Arnhem deed Erfgoed Gelderland het afgelopen jaar onderzoek naar de geschiedenis van slavernij van de stad Arnhem. De gevonden sporen van het slavernijverleden hebben verbindingen over de hele wereld: van Afrika, de Indonesische Archipel tot Zuid- en Noord-Amerika. Ook maken persoonlijke verhalen van nazaten met een link met Arnhem deel uit van het onderzoek. In het rapport staan ruim 80 sporen, conclusies en aanbevelingen voor de gemeente Arnhem. Op maandag 18 maart overhandigde projectleider Else Gootjes samen met onderzoeker Barbara Esseboom het omvangrijke onderzoeksrapport aan burgemeester Ahmed Marcouch. Je kunt het volledige onderzoek teruglezen in het online onderzoeksrapport.
Meer over de Prodesseprijs
In 2018 startte Prodesse Conamur met de Prodesseprijs voor Arnhemse Geschiedenis. De prijs wordt uitgereikt aan activiteiten, boeken, artikelen, evenementen, personen, groepen of instellingen die een bijdrage leveren aan de Arnhemse geschiedenis. Een commissie van vijf personen kent de prijs toe. De Prodesseprijs bestaat uit een door de Arnhemse kunstenaar Edwim Peters vervaardigde houtsnede. Kijk voor meer informatie over de prijs, de vereniging Prodesse Conamur en de vorige winnaars op de website prodesse.nl.