Start digitalisering Old Ni-Js en Mededelingenblad De Marke
De lokale geschiedschrijving van Gelderland wordt in 2021 weer iets toegankelijker. Oudheidkundige Vereniging ‘De Marke’ (met een werkgebied verspreid over de huidige gemeentes Brummen, Apeldoorn en Voorst) en Historische Kring Eibergen (die zich richten op Eibergen, Beltrum en Rekken) gaan hun periodieken digitaliseren én publiceren. Het digitaliseringsproject is een onderdeel van Verhaal van Gelderland.
Old Ni-Js
De Historische Kring Eibergen publiceerde medio jaren 80 het eerste nummer van ‘Old Ni-Js’. Nu wordt het blad in samenwerking met Rozet en Erfgoed Gelderland, en met steun van de provincie Gelderland, ook digitaal toegankelijk gemaakt. Redacteur Henk Sieben legt uit waarom ze die stap zetten. “We vinden het belangrijk om mee te doen met dit project omdat we de geschiedenis van de oude gemeente Eibergen (inclusief de buurtgemeenschappen van o.a. Hupsel en Holterhoek en de dorpen Belrum en Rekken) niet alleen voor onszelf willen houden, maar graag willen delen met degenen die daar ook belangstelling voor hebben.”
De ervaring leert dat daar vraag naar is. “Jaarlijks bereiken ons vele vragen over de geschiedenis van Eibergen, vragen zowel op historisch- als op genealogisch gebied. Wanneer alle artikelen nu digitaal beschikbaar komen, zullen velen dat op prijs stellen.”
Mededelingenblad
De Marke geeft al sinds de oprichting van de vereniging in 1977 het ‘Mededelingenblad de Marke’ uit. Henk Stronkhorst, penningmeester van de vereniging, ziet drie redenen om het blad te digitaliseren. “Ten eerste bevordert de digitalisering de toegankelijkheid van de geschreven teksten. Het voor langere tijd sluiten van de openbare bibliotheken, als onderdeel van de bestrijding van de coronapandemie, geeft nog een extra reden om de toegankelijkheid van teksten op een digitale manier op orde te willen hebben.”
Het betrekken van de jongere generaties bij de geschiedenis van de regio én de activiteiten van de vereniging is een tweede reden hieraan te beginnen. “Zij zijn van kinds af aan opgegroeid met smartphones, tablets en allerlei soorten computers, en kijken er niet van op dat teksten als online bestanden worden aangeboden.”
Tot slot gaan ook onderzoekers profiteren van de digitalising. “In het zoekveld kunnen trefwoorden worden ingevuld die overzichten opleveren wanneer en hoe vaak verslag is gedaan van bepaalde onderwerpen. Dit kan aanleiding zijn de gedane studies verder uit te diepen en helpt om doublures te vermijden. Daarmee kan op een nieuwe manier inspiratie ontstaan om in het erfgoedverleden te duiken.”
Oplevering
Begin 2021 wordt begonnen met digitaliseren. Binnen een aantal maanden zijn de resultaten vervolgens online te bewonderen. Meer informatie over het project ‘Digitaliseren periodieken historische verenigingen’ vindt u op de landingspagina van Verhaal van Gelderland. Neem bij vragen contact op met Tim Stapel (t.stapel@erfgoedgelderland.nl).
Afbeelding: Mededelingenblad de Marke (Oudheidkundige vereniging De Marke) en een uitgave van Old Ni-Js (Historische Kring Eibergen)