Pamflet: Erfgoed kan niet zonder oral history!
De coöperatie Erfgoed Gelderland gaat een gezamenlijk oral history pamflet uitbrengen. We nodigen oral historians uit het erfgoedveld uit om bij te dragen. Historische verenigingen, musea, archieven en andere erfgoedorganisaties die zich bezighouden met oral history kunnen hun stempel drukken op het pamflet. Op donderdag 4 november 2021 wordt het pamflet tijdens een speciaal symposium officieel gelanceerd.
Waarom een pamflet?
Met verhalen kunnen we het verleden duiden en doorgeven aan een volgende generatie. Steeds vaker gebruikt de erfgoedsector oral history om het persoonlijke verhaal achter de geschiedenis te vertellen. Individuen en groepen die doorgaans niet in de geschiedenisboeken en archieven voorkomen krijgen door oral history een stem. Gepassioneerde erfgoedprofessionals en -vrijwilligers tekenen verhalen op voor het tijdschrift van hun historische vereniging, voor een museumtentoonstelling of voor educatief of toeristisch materiaal. Met het pamflet wil Erfgoed Gelderland deze partijen samenbrengen om ervaringen te delen en om tot een meer gedragen definitie van oral history te komen.
Wat staat er in het pamflet?
In het pamflet formuleert Erfgoed Gelderland als coöperatie wat haar leden verstaan onder oral history en welke meerwaarde het heeft voor het erfgoedveld. De term oral history wordt in veel verschillende contexten en projecten gebruikt. Het wordt vaak vertaald als mondelinge of gesproken geschiedenis. Maar is elk gesproken verhaal over het verleden per definitie een oral history verhaal? Oorspronkelijk is oral history een interviewtechniek uit de geschiedwetenschap waarmee persoonlijke herinneringen worden vastgelegd en doorgegeven. Past deze omschrijving bij de erfgoedpraktijk?
Wie vragen we om mee te denken?
Werkt u of bent u vrijwilliger bij een Gelders museum, archief, historische vereniging of andere erfgoedorganisatie? En maakt u gebruik van persoonlijke verhalen? Dan nodigen we u van harte uit om uw ervaringen daarmee met ons te delen. Hieronder staat uitgelegd hoe u dat kunt doen. Leden van Erfgoed Gelderland die ervaring en/of concrete plannen hebben met oral history worden daarna uitgenodigd om tijdens twee online bijeenkomsten het oral history pamflet mede vorm te geven en te ondertekenen.
Hoe gaan we te werk?
We vragen geïnteresseerden om een paar vragen in te vullen over hun (vrijwilligers)werk en hun visie op oral history. Daarvoor kunt u dit formulier invullen. Daarna organiseren we twee bijeenkomsten: op woensdag 29 september 2021 (10.00-11.30 uur) en woensdag 13 oktober 2021 (10.00-11.30 uur). Allereerst om kennis te maken en de ingevulde ervaringen en visies te bespreken. De tweede keer om het pamflet definitief te maken.
Op donderdag 4 november 2021 wordt het pamflet officieel gepresenteerd tijdens een speciaal symposium over oral history. Wilt u daarbij aanwezig zijn, noteer de datum dan alvast in uw agenda.