Online lunchlezingen Sporen van Slavernijverleden in Gelderland: Zuid Afrika
Op donderdag 20 januari (12:30-13:30) en donderdag 3 februari (12:30-13:30) organiseren Afrika museum en Erfgoed Gelderland twee lunchlezingen met als thema Sporen van slavernijverleden in Gelderland: Zuid Afrika.
Lunchlezing 1 – Vroege koloniale bezetting
Donderdag 20 januari organiseert het Afrika Museum samen met Erfgoed Gelderland een online lunchlezing. Sporen van het Gelderse slavernijverleden in de vroegste jaren van de koloniale bezetting van Tafelbaai staan tijdens deze lezing centraal. Vanuit Gelderland speelden drie Doesburgse vrouwen en hun echtgenoten samen met Jan van Riebeeck een prominente rol bij het ontstaan van een koloniale en slavernijsamenleving aan de Kaap. Ook krijgt u een inkijk in de verhalen van twee tot slaaf gemaakte vrouwen, Angela van Bengalen en haar dochter Anna de Koning. De lezingen worden gegeven door historicus Aschwin Drost.
Ook zal Annette Schmidt, conservator Afrika, een toelichting geven bij het kunstwerk van Andrew Putter ‘Stiekem hou ik meer van jou’, dat te zien is in het Afrika Museum. Putter zoekt naar persoonlijke relaties tussen mensen uit werelden die onverenigbaar lijken. U ziet Maria del Quellerie, de vrouw van VOC-koopman Jan van Riebeeck. Zij nam het Khoisan meisje Krotoa op in haar huishouden. In het kunstwerk zingt zij een kinderliedje in de taal van Khoisan waarin ze Krotoa toevertrouwt dat ze haar meer liefheeft dan haar eigen kinderen.
Aanmelden kan op de website van het Afrika museum via onderstaande button. Deelname is gratis.
Lunchlezing 2 – Zuidelijk Afrika onder de VOC
Tijdens de tweede lunchlezing op 3 februari gaat historicus Aschwin Drost in op de latere bezettingsperiode van zuidelijk Afrika onder de VOC. Een boedelinventarislijst met daarop de namen van elf tot slaaf gemaakte vrouwen, mannen en kinderen van de Gelderse zeeofficier Damiaan Hugo Staring vormt het uitgangspunt. Vanuit zijn functie als equipagemeester aan Kaap de Goede Hoop, maar ook privé, blijkt de onlosmakelijke verbondenheid van het koloniale- en slavernijsysteem.
Ook spreekt Carine Zaayman, onderzoeker bij het Research Centre for Material Culture tijdens deze lunchlezing over te werk gestelde vrouwen in de vroege Kaapkolonie, naar aanleiding van het artikel dat zij schreef in het recent uitgegeven boek: ‘Slavernij herbezien (onder redactie van Nancy Jouwe, Wim Manuhutu, Matthias van Rossum en Merve Tosun). Ook gaat zij in op hoe verschillende perspectieven in onderzoek en tentoonstellingen naar voren gebracht kunnen worden over deze geschiedenis. Zaayman werkte onder andere mee aan de tentoonstelling ‘Undercover of darkness’ in het Iziko Slave Lodge museum in Kaapstad, Zuid Afrika. Dit deel van de lezing is in het Engels.
Aanmelden voor een of beide lezingen kan op de website van het Afrika museum via onderstaande button. Deelname is gratis.
Afbeelding: Tafelbaai door Johannes Vingboons, Nationaal Archief.