Historische Verenigingen over oral history
In het kader van Gelderland Herdenkt hebben Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland en Rijnbrink opnieuw de krachten gebundeld om de vorig jaar opgezette ‘WO2-cafés’ dit jaar op een alternatieve, digitale manier vorm te geven. Ter voorbereiding daarop organiseerde Erfgoed Gelderland twee basistrainingen oral history voor leden van historische verenigingen. Tijdens deze digitale training leerden de deelnemers over de basisprincipes van oral history. Ter sprake kwam onder andere het nut van oral history, het verschil met de orale traditie en het belang van opnames. We belichtten hieronder een aantal vragen en gesprekken door middel van fragmenten uit de training.
Wanneer is een verhaal Oral History?
Veel leden van historische verenigingen zijn al bezig met verhalen. Maar is dat ook oral history? Want wat is oral history eigenlijk? En wanneer kun je het zo noemen? Een belangrijke voorwaarde van een oral history interview is dat de geïnterviewde vertelt uit de eerste hand. In onderstaand fragment leggen we uit wat dat inhoudt.
Is het oral history als ik een familielid of plaatsgenoot heb geïnterviewd maar het niet heb opgenomen?
Een andere belangrijke voorwaarde van oral history is dat het interview wordt opgenomen. Een veelvoorkomende vraag gaat over verhalen die niet zijn opgenomen. Kun je het dan nog oral history noemen? En is dat erg?
Wat is het nut van oral history voor een historische vereniging?
Over het belang van oral history zijn de deelnemers van training het eens. De rol van persoonlijke verhalen in historisch onderzoek en in het optekenen van de plaatselijke geschiedenis wordt een aantal keer benoemd. Andere belangrijke redenen om aan oral history te doen zijn het vastleggen van verhalen die anders verloren zouden gaan en het democratiseren van de geschiedschrijving. Onderstaand fragment laat zien wat daarmee wordt bedoeld.
De digitale training
De oral history training was vanwege de digitale vorm korter dan een fysieke training. Toch is er veel inhoud behandeld. De deelnemers oefenden zelfs hun eigen interviewvaardigheden in zogenaamde break-outrooms. ‘Heel duidelijke presentatie. Dank je wel!’ en ‘Goeie bijeenkomst’ luidden de reacties na afloop.
Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden van oral history voor uw historische vereniging? Dan kunt u contact opnemen met Lian van der Zon of Else Gootjes. Wilt u meer weten over de WO2-cafés? Dan kunt u contact opnemen met Elmar van de Ree.