Herziening lokale canons op mijnGelderland
In maart vorig jaar nam het team van mijnGelderland het initiatief om canoncommissies op te roepen hun lokale canon te herzien, analoog aan de herziening van de landelijke canon door de commissie Kennedy. We zijn heel blij dat verschillende canoncommissies hier gevolg aan gegeven hebben.
Groesbeek
Heemkunde Groesbeek was halverwege 2021 de eerste canoncommissie die de canon herschreef. De afbeeldingen zijn goed nagelopen op auteursrechten. Er is een enkel venster vervangen. En alle vensters zijn nagelopen op het perspectief. Soms maakt een kleine wijziging veel verschil. Hier lees je de Canon van Groesbeek.
Lochem
De canon van Lochem is zeer grondig herzien en aangevuld dankzij de grote inspanningen van een canoncommissie van leden van het Historisch Genootschap Genootschap Lochem Laren Barchem en van De Elf Marken. Wout Klein zei hierover onder andere het volgende tegen De Stentor: “We hebben bijna alle hoofdstukken compleet herschreven en dus ruim tien nieuwe hoofdstukken toegevoegd. We besloten om elk hoofdstuk, de vensters, heel klein te beginnen. In veel gevallen in de vorm van een persoon plus portret. Vanuit die persoon wordt het verhaal dan steeds groter gemaakt en komen de bezoekers van alles te weten over een bepaalde periode of een specifieke ontwikkeling in de Lochemse geschiedenis. (…) Dat herschrijven was best veel werk. Maar het was plezierig om te doen en het eindresultaat mag er zijn, vind ik.” Dat laatste zijn we natuurlijk helemaal met Wout eens. De herziene Canon van Lochem lees je hier.
Andere steden
Ook in Tiel, Nijmegen, Ermelo en Nijkerk wordt momenteel al gewerkt aan een herziening van de canon. In Nijkerk bijvoorbeeld is Museum Nijkerk ermee bezig. In een overzicht zijn prioriteiten aangewezen; welk venster kan vervallen, welk venster moet meteen vernieuwd. Duidelijk was dat er veel nieuwe inzichten zijn over Arend van Curler en dat dit canonvenster in 2021 vanuit een ander perspectief beschreven wordt dan in 2012. Dit is een van de eerste vensters dat is opgepakt.
Jan de Vries, ten slotte, heeft gezorgd voor een verfrissing van de Canon van Arnhem. Hij hield hierbij rekening met de ‘herijking’ van de commissie Kennedy en nieuwe onderzoeksresultaten t.a.v. de Arnhemse geschiedenis. Op de eigen website van De Vries is de herziene versie al te lezen – binnenkort ook op mijnGelderland.
Zelf ook aan de slag?
Wilt u ook aan de slag met een lokale canon of heeft u vragen rondom de herijking van een canon? U kunt hiervoor altijd terecht bij Henriette Kosse van het mijnGelderland-team. Op 9 februari is een online bijeenkomst waarin canoncommissies ervaringen en kennis kunnen uitwisselen – ook u bent van harte welkom. U kunt zich aanmelden via info@erfgoedgelderland.nl