Deze 10 projecten maken kans op de Gelderse Roos Prijs 2024
De top 10 projecten die kans maken op de Gelderse Roos Prijs 2024 zijn bekend! Dit jaar zet de Gelderse Roos Prijs initiatieven in de schijnwerpers die jongeren (13-30 jaar) op een bijzondere manier weten te betrekken bij Gelders erfgoed. Op maandag 19 februari ging de jury – ook volledig bestaande uit jongeren – in beraad over de top 10. Aan de hand van pitches door de inzenders bepaalt de jury in maart een uiteindelijke top 3. Op 27 mei reiken we de Gelderse Roos Prijs uit en weten we wie er deze editie met de winst naar huis gaat.
De top 10
Hieronder vind je de top 10 in alfabetische volgorde:
Archeoquest Romanum Unlocked
Voor de ArcheoQuest Romanum Unlocked gebruikt Museum Het Pakhuis veel bijzondere technologieën zoals 3D en VR, en technieken als gamification. Dit co-creatie project is aantrekkelijk voor jong en oud, én gemaakt samen met de mensen voor wie het bedoeld is.
De Geest van het Besiendershuis
De Geest van het Besiendershuis combineert interessante en interactieve technieken, illustraties, animaties en 3D, om het verhaal van het Besiendershuis over te brengen. De oude architectuur wordt op een leuke manier gecombineerd met nieuwe technieken.
HanzeQuest
De app HanzeQuest van het Stedelijk Museum Zutphen is gecreëerd in samenwerking met jongeren. Het zorgt ervoor dat jongeren zich op een aansprekende manier helemaal kunnen onderdompelen in het verhaal.
Jong & Veelbelovend | Mondriaans erfgoed als springplank
Museum Villa Mondriaan heeft met hun junior directeuren een goed idee omgezet tot een vast en succesvol onderdeel van het beleid en het bestuur van de organisatie. Deze jongeren leren on the job, en natuurlijk is het bijzonder dat ze tijdens hun directeurschap boven het museum kunnen wonen.
Jonge Wegwijzers bij Apeldoorns Erfgoed
Als jonge wegwijzer langs het Apeldoorns Erfgoed krijgen jongeren via Erfgoedplatform Apeldoorn de kans om persoonlijke kwaliteiten te verbeteren. Door actief deel te nemen aan de Open Monumentendag verdiepen de jongeren zich in onderwerpen waar ze eerst niets tot weinig vanaf wisten, leren ze over hun eigen omgeving, én leren ze dat over te brengen aan anderen.
Licht op de schaduwkant
Via het project ‘Licht op de schaduwkant’ van CODA ervaren jongeren hoe het voelt om in verschillende groepen opgedeeld te worden. Ze denken na over welke gevolgen zo’n wij-zij-verdeling zou kunnen hebben. Jongeren onderzoeken onderlinge dynamiek, en er wordt teruggepakt op een zwarte bladzijde uit de geschiedenis.
Ontwikkeling duurzame corsowagen
Het samen bouwen van een corsowagen is Gelders erfgoed ten voeten uit. Het is bijzonder om te zien dat er door de Corsowagen Kerk-Avezaath in samenwerking met Stichting 4-Stromenland binnen deze traditie volop gewerkt wordt aan innovatieve oplossingen. Ze maken het immaterieel erfgoed toekomstbestendig.
Publieksopgraving: Graaf met de archeologen rond de Spanjaardspoort
Het grote publiek werd door Erfgoedcentrum Zutphen op een bijzondere manier bij een archeologische opgraving betrokken, ze konden namelijk onder begeleiding van archeologen zelf meedoen. Op die manier kan de passie voor archeologie worden overgedragen.
Reflection
Met Reflection wist Museumpark Orientalis diverse groepen jongeren te betrekken en bereiken, via scholen en AZC’s. Dat heeft tevens geleid tot een prachtig eindproduct, het kunstwerk Reflection, met mooie vormgeving en kleuren.
Spraakmakend Verleden
Het Oral History project ‘Spraakmakend Verleden’ van Regionaal Archief Rivierenland is een inclusief project. Jongeren zijn echt onderdeel van het project en leren op een interessante manier over diversiteit. Oude en jonge generaties worden met elkaar verbonden, en het concept erfgoed komt tot leven.
Pitchen voor de jury
In maart komen de organisaties van deze top 10 samen om hun projecten en initiatieven te pitchen voor de jury. Deze bestaat deze editie volledig uit jongeren. Op basis van de pitches bepaalt de jury een top 3 en de winnaar. De Gelderse Roos Prijs 2024 wordt uitgereikt op 27 mei.