Finalisten Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 bekend
Op 1 december reikt staatssecretaris Gunay Uslu de Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 uit. Uit 57 aanmeldingen selecteerde de onafhankelijke jury onder leiding van Kathleen Ferrier (Voorzitter Unesco Commissie) de afgelopen tijd drie finalisten. De vrijwilligersteams van Drukkerswerkplaats Gouda, Vertelgenootschap Apeldoorn en Museumbrouwerij de Roos maken kans op de hoofdprijs van €10.000,-. Stemmen kan tot en met 30 november via www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl/stemmen.
Over de finalisten
Drukkerswerkplaats Gouda
Gouda is van oudsher een stad van drukkers. De Drukkerswerkplaats Gouda zet deze geschiedenis voort. Hier worden met veel vakmanschap, toewijding en geduld ambachtelijke boekproducties gemaakt, voor een groeiend publiek van liefhebbers van literaire bibliofiele uitgaven. Het team bestaat uit een mix van ervaren ambachtslieden en enthousiaste liefhebbers die het handzetten en drukken graag (beter) willen leren. Samen houden zij het immaterieel erfgoed van dit oude ambacht levend, door het te verbinden met het werk van hedendaagse schrijvers, ontwerpers en kunstenaars.
Vertelgenootschap Apeldoorn
Jaarlijks schrijft het Vertelgenootschap Apeldoorn speciaal voor de Open Monumentendagen in Apeldoorn, na grondig historisch onderzoek te hebben gedaan, enkele boeiende verhalen passend bij de opengestelde monumenten. Verhalen over een aansprekend dilemma, een aangrijpende ervaring of een belangrijke ontdekking van de historische hoofdpersoon. Tijdens Open Monumentendag worden de – nooit eerder gehoorde – waargebeurde verhalen door de groep op een aantrekkelijke manier ten gehore gebracht, door “in de huid te kruipen” van de hoofdpersoon. De vrijwilligers geven hiermee een extra dimensie aan de historische gebeurtenissen waardoor de geschiedenis echt tot leven komt voor de bezoekers.
Museumbrouwerij De Roos
Vanuit rijksmonument Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek zet een groep vrijwilligers zich in, niet alleen voor het behoud van het monumentale pand, maar ook voor het springlevend houden van het oude ambacht van het bierbrouwen in Brabant. De vrijwilligers maken hiermee tegelijkertijd het materiële en het immateriële erfgoed toegankelijk voor een breed publiek. Daarnaast werkt de groep aan sociale binding, door het organiseren van een Rooskoor, een wandelclub (Heideroosjes), een fietsclub (Traprozen), een biljartavond (Stokrozen) en kaartavonden.
Stemmen
Vanaf 1 november kan er gestemd worden op de drie finalisten. Kijk op www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl/stemmen voor de video’s waarin de vrijwilligersteams zich voorstellen en breng jouw stem uit vóór 1 december.
Prijsuitreiking op 1 december
Op 1 december 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt in de de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het winnende team ontvangt uit handen van staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu een cheque van 10.000 euro. De prijs is voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. De nummers twee en drie ontvangen elk een cheque van 5.000 euro, op dezelfde manier te besteden als bij de winnaar.
De uitreiking is toegankelijk voor iedereen die een (gratis) ticket reserveert via de website (zolang de voorraad strekt).
De Erfgoedvrijwilligersprijs
De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector. Staatssecretaris Uslu: “Het is belangrijk dat steeds meer mensen zich herkennen in het cultureel erfgoed. En dat ze oog krijgen voor de vele, verschillende verhalen over onze geschiedenis. Daarbij zijn vrijwilligers onmisbaar. Zij maken erfgoed toegankelijk, beleefbaar en ook voor een nieuw publiek waardevol en herkenbaar. Dat is voor mij de betekenis van de Erfgoedvrijwilligersprijs.”