Erfgoed Gelderland betrokken in verkenning Gelders Museum
Op 6 februari jl. heeft de provincie Gelderland in een Statenbrief aangegeven om in het onderzoek naar een Gelders museum te zullen samenwerken met Erfgoed Gelderland, als vertegenwoordiger van het Gelderse erfgoedveld en de Gelderse musea. Wij gaan die uitdaging graag aan, vanuit onze positie, onze rol én onze kennis en ervaring. De provincie maakt in de Statenbrief duidelijk dat zij de resultaten van het onderzoek in de zomer van 2024 verwachten.
Gelders museum in de belangstelling
De plannen voor een Gelders museum staan deze laatste weken volop in de belangstelling dankzij de Ridders van Gelre, de motor achter deze plannen. In hun programma op Omroep Gelderland nemen zij de Gelderse burger en de Gelderse politiek hier vol enthousiasme in mee. In 2023 maakten de Ridders een tijdelijke tentoonstelling in Stadsmuseum Harderwijk. Op 15 januari jl. sprak Zutphen de ambitie uit om een Gelders museum te willen huisvesten. Het idee voor een Gelders museum ligt in het verlengde van de boekenreeks Verhaal van Gelderland die eind 2022 verscheen onder redactie van Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse Geschiedenis.
Het verhaal van Gelderland samen vertellen
Als coöperatie met zo’n 250 leden die het complete Gelderse erfgoedveld vertegenwoordigen, zien wij dat Erfgoed Gelderland een positie en een rol te vervullen heeft als het gaat om een mogelijk Gelders museum. Hetzelfde geldt voor Erfgoed Gelderland als stichting en ondersteuningsinstelling van de provincie Gelderland.
Wat die positie betreft: niet alle Gelderse erfgoedorganisaties staan op dezelfde manier tegenover een Gelders museum. Veel organisaties zien kansen, maar anderen zien ook bedreigingen en concurrentie. Wij zijn er voor alle organisaties. Erfgoed Gelderland staat voor verbinding en samenwerking. We vinden dan ook dat een Gelders museum die verbinding moet uitdrukken en een gevolg moet zijn van samenwerking. Het Verhaal van Gelderland vertellen we samen.
Ook zonder een Gelders museum op een fysieke plek hebben we al het nodige in handen om dat verhaal te vertellen, samen en in samenhang. Op basis van de boekenreeks Verhaal van Gelderland brachten we de Gelderse erfgoedorganisaties in kaart. Dat deden we met een matrix bestaande uit zeven tijdvakken en zeven themalijnen waaraan de Gelderse musea en andere opengestelde erfgoedplekken gekoppeld konden worden. Dit digitale netwerk van verbonden organisaties kan de komende jaren verfijnd worden en voorzien van publiekstoepassingen waardoor het brede Gelderse Verhaal zichtbaar wordt. De 4.000 verhalen van mijnGelderland en de 650.000 objecten van Collectie Gelderland ondersteunen het Gelderse verhaal, lokaal en regionaal.
Wat is onze rol?
Erfgoed Gelderland zorgt voor verbinding en samenwerking van de Gelderse erfgoedorganisaties onderling en vormt de schakel tussen de Gelderse erfgoedsector en de provincie Gelderland. Daarom nodigden we gedeputeerde Drenth op 17 november jl. uit om in de algemene ledenvergadering met de leden in gesprek te gaan over een Gelders museum. Ook hebben we op 30 januari jl. meegewerkt aan een bijeenkomst over een Gelders museum in Zutphen. Erfgoed Gelderland agendeert, zorgt voor contactmomenten en bevordert de communicatie die nodig is om samen op een lijn te komen. Die rol zullen we in het onderzoek aanhouden.
In de verkenning en uitwerking van de ideeën die de komende tijd gaat plaatsvinden zullen we er alles aan doen om het Gelderse erfgoedveld, maar vooral ook het Verhaal van Gelderland, recht te doen. Wat ons betreft is het doel dat we dit verhaal samen vertellen, in de eerste plaats voor de inwoners van Gelderland. Wij gaan nu aan de slag, samen met de provincie Gelderland. De leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland zullen we de komende maanden bij dit proces betrekken.