
Een terugblik op het jaar 2024
In ons zojuist verschenen publieksverslag blikken we terug op 2024. De woorden samenwerken en belangenbehartiging stonden in grote letters in alle agenda’s van bestuur en medewerkers van Erfgoed Gelderland. De samenwerking met de bijna 250 erfgoedorganisaties in de coöperatie Erfgoed Gelderland was al intensief, bijvoorbeeld rond de digitalisering van collecties en bij de thema’s participatie en immaterieel erfgoed.
De samenwerking met Cultuur Oost en Rijnbrink werd voortgezet. Hier komt onder andere de Cultuur- en Erfgoedmonitor uit voort die in het voorjaar van 2025 wordt gepresenteerd. Nieuw was de intensievere samenwerking, gestimuleerd door de provincie, met de Gelderse Erfgoed Alliantie. In deze Alliantie zitten erfgoedorganisaties die met name met het onroerende erfgoed bezig zijn. Het zijn organisaties die we al goed kennen en ook lid zijn van onze coöperatie. De samenwerking is geïntensiveerd en kan leiden tot meer participatie en verhalen rondom erfgoed en samenleving. Welke vorm dit uiteindelijk krijgt wordt pas over enige tijd duidelijk.
De provincie Gelderland kwam met plannen voor zowel een jaarlijkse Gelredag als voor een Gelders Museum. Twee nieuwe initiatieven waarbij we zijn opgetreden als belangenbehartiger van het gehele Gelderse erfgoedveld. We zijn van mening dat erfgoed wezenlijk bij kan dragen aan identiteitsvorming en welbevinden van mensen. We ondersteunen deze plannen waarbij het gehele erfgoedveld wordt betrokken en het brede Verhaal van Gelderland op een vernieuwende manier verteld kan worden. Het Verhaal van Gelderland werd in 2024 steeds zichtbaarder dankzij uiteenlopende middelen zoals de audiotour, de vouwkaarten, de website en een serie podcasts.
Het jaar werd in december afgesloten met de Gelderse Landdag, een inspirerende dag met als thema ‘samen geschiedenis maken’. Het was een mooi erfgoedjaar, mede namens onze collega’s wensen we je veel leesplezier!
Marc Wingens en Liesbeth Tonckens, directeur-bestuurders van Erfgoed Gelderland