
De burger aan de beurt tijdens feestelijke presentatie Erfgoed Gezocht
Op donderdag 26 januari was de burger aan de beurt. Vrijwilligers van het project Erfgoed Gezocht en andere belangstellenden waren uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst in CODA Apeldoorn om samen de resultaten te bekijken van het succesvolle citizen science project. Hoewel de meesten elkaar vooral kennen als een online gebruikersnaam of gehuld in een regenpak, was het voor veel vrijwilligers een welkome ontmoeting met hun mede-speurders. Tijdens de bijeenkomst werd ook de Heritage/Europa Nostra Award 2022 uitgereikt uit handen van Europa Nostra secretaris-generaal mevr. Sneska Quaedvlieg-Mihailovic en adjunct-hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging van de Europese Commissie, mevr. Klasja van de Ridder.
Eva Kaptijn (Erfgoed Gelderland), Wouter Verschoof-van der Vaart (Universiteit Leiden/Landschap Erfgoed Utrecht) en Quentin Bourgeois (Universiteit Leiden) presenteerden de belangrijkste resultaten van het burgerwetenschapsproject. Daarbij ging Eva Kaptijn in op het verloop van het project en de opvallendste uitkomsten. Zo werden er ongeveer 1000 onbekende grafheuvels ontdekt op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, waarmee het aantal bekende grafheuvels is verdubbeld. Wouter Verschoof-van der Vaart nam ons mee in het veldwerk en vertelde hoe verschillende grafheuvels door middel van booronderzoek zijn onderzocht. Quentin Bourgeois plaatste het project in de internationale context, en legde uit waarom Erfgoed Gezocht een uniek en toonaangevend project is.

Daarnaast werd vrijwilliger Willem Kuijpers gevraagd om te vertellen over zijn deelname aan het project als burgerwetenschapper. “Door Erfgoed Gezocht is de kloof tussen samenleving en wetenschap voor mij overbrugd, of zelfs gereduceerd tot nul”, vertelt hij. Andere vrijwilligers kunnen zich in zijn verhaal herkennen en hebben ook veel nieuws geleerd over de eigen omgeving en het archeologisch erfgoed. In reactie op een online nieuwsbericht reageerde een vrijwilliger met: “Ik heb meegewerkt aan het project. Deze karrensporen zijn, niet overal, maar op sommige plaatsen nog zichtbaar in het landschap. Het zijn diepe gleuven van karren en vaak over een flinke breedte, misschien wel 10-20 meter breed. De foto’s die we onderzoeken, zijn gemaakt met behulp van laserstralen, en alle bovengrondse dingen zoals struiken, bomen, huizen etc. zijn weggeveegd. De foto’s geven daardoor een beeld van die tijd. Het was geweldig om er aan mee te doen!” In totaal werkten zo’n 6500 vrijwilligers mee aan het onderzoek, door online mee te speuren of door deel te nemen aan het veldwerk. Zonder de bijdrage van deze vrijwilligers had het onderzoek nooit zo grootschalig uitgevoerd kunnen worden.
Europa Nostra secretaris-generaal mevr. Sneska Quaedvlieg-Mihailovic en adjunct-hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging van de Europese Commissie, mevr. Klasja van de Ridder, waren aanwezig om de Heritage/Europa Nostra Award 2022 uit te reiken. Dat deden zij met veel lovende woorden voor het project en de vrijwilligers.
