Blog: The Future is Heritage – dag 3

Blog: Een plan voor de toekomst op de fundamenten van Berlijn. Door Hadewijch Zwart

Uitwisselingen in het Märkisches Museum

De tweede dag van de Future is Heritage sessies vond toepasselijk plaats in het stadsmuseum van Berlijn: het Märkisches Museum. Een prachtig gebouw waar het verhaal van Berlijn van stichting tot nu wordt verteld. Genoeg inspiratie op te doen dus!

Vandaag mocht ik onder andere als moderator andere sprekers begeleiden bij hun sessies. In de categorie Sharing Europe kwamen bijzondere verhalen over het bijna verloren erfgoed van klokkenluiders, dansers en tuinen voorbij, maar keken we ook naar nieuwe manieren om erfgoed en geschiedenis interessant te maken voor een constant veranderende jongere generatie. Wat me vooral opviel was het aanstekelijke enthousiasme waarmee jongeren uit China, Spanje, Roemenië en de VS hún erfgoed een welverdiend plekje op het podium gaven. In de discussies daagden sprekers en luisteraars elkaar uit, sloegen de handen ineen en kwamen samen tot nieuwe inzichten. Ondanks vaak ontbrekende (financiële) middelen is de drang erfgoed en cultuur op de kaart te zetten enorm groot. En gelukkig maar!

Bizim Berlin

Hoezeer grote steden als Berlijn een bakermat voor de ontwikkeling van cultuur en creativiteit van jongeren vormen, werd duidelijk in de tentoonstelling ‘Bizim Berlin’. Na de val van de muur moest de Turkse minderheid in zowel Oost als West Berlijn opnieuw hun plek in de Duitse samenleving vinden. Dat was lang niet altijd makkelijk. In Nederland kennen tweede of derde generatie immigranten vaak ook een dubbele cultuur en zo ook soms twee identiteiten. De tentoonstelling ‘Bizim Berlin’ (ons Berlijn) liet ons met persoonlijke voorwerpen, verhalen en foto’s op een laagdrempelige en aangenaam positieve manier kennismaken met de verschillende leefwerelden die in stad samenkomen. Erg aangrijpend waren ook de kijkdozen, waarmee kinderen zichzelf voorstelden. Een van de dozen bevatte slechts het ticket waarmee een jong meisje naar Europa was gevlucht. Een boodschap die binnen komt. Deze dag deed ons beseffen dat je nu iets kan veranderen aan de toekomst van cultuur, bevolkingsgroepen en erfgoed in Europa.

Berlin wall-paper

En verandering is precies wat we willen! Aan het eind van de middag kwam iedereen bij elkaar om hun bevindingen en nieuw opgedane inspiratie te delen. We hadden gezorgd voor een grote rol behang waar we onze bericht naar Europa Nostra opschreven. Met stiften, stickers, woorden en tekeningen vormde de rol een bonte verzameling met een duidelijke boodschap: laat ons meedoen! Erfgoed is de toekomst en de toekomst is erfgoed. Jongeren over heel de wereld staan te springen hun ideeën ten uitvoer te brengen. Deze jonge energie is precies wat Europa nodig heeft.

Morgen de grote dag

De donderdag werd afgesloten met een barbecue in middeleeuwse stijl in het toepasselijke museumdorp Düppel. Rond het kampvuur praatten we na over onze indrukken en leken de laatste restjes culturele verschillen weg te smelten. Uiteindelijk wilden we allemaal hetzelfde: onze handen uit de mouwen steken om ons erfgoed te behouden, maar vooral over te dragen aan weer nieuwe generaties en laten ontwikkelen middenin de samenleving.

Morgen (vrijdag) grijpen we onze kans en overhandigen we de ‘Berlin wall-paper’ met onze visie aan Europa. Een ding gaan we in elk geval voor elkaar krijgen: volgend jaar weer een Youth Summit!

Foto: Onze visie krijgt vorm op the Berlin wall-paper