Verhaal van Gelderland Podcast | Alle kennis van de wereld op een meterslange reiskaart
Op de beroemde Peutingerkaart zijn de steden, rivieren en wegen van de – tot dan toe – bekende wereld samengevat in een boekrol van bijna zeven meter lang. Het is een middeleeuwse kopie van een oude Romeinse reiskaart. Maar deze kaart is niet het enige wat die slimme Romeinen naar Gelderland brachten. In de tweede aflevering van de Verhaal van Gelderland Podcast gaat René Arendsen op bezoek bij het Valkhof Museum in Nijmegen. Hier spreekt hij met conservator Marenne Zandstra over kennis en vernieuwing in de Romeinse tijd aan de hand van enkele bekende en minder bekende stukken uit de collectie.
Een kijkje in een gesloten museum
Het Valkhof Museum ligt vol met objecten die laten zien welke kennis en vernieuwing de Romeinen tweeduizend jaar geleden brachten in de moerasdelta van de Rijn en de Maas. Het museum is momenteel gesloten vanwege een grote verbouwing. Voor de podcast kon René Arendsen nog net even naar binnen om een laatste blik te werpen op de huidige museumopstelling. Hier sprak hij met conservator Marenne Zandstra over enkele topstukken uit de Romeinse tijd waaronder de Godenpijler, de Peutingerkaart, een baksteen met het alfabet en een oogstempel van een oogarts.
Romeins-Bataafse mengcultuur
Het leven zag er anders uit met de komst van de Romeinen. Welke kennis namen de Romeinen mee? En wat veranderde er in het Gelderse gebied? Om een antwoord te krijgen op deze vragen, bezocht René Arendsen de historicus en schrijver Paul van der Heijden. In de podcast deelt Van der Heijden met ons zijn fascinatie voor de bijzondere Romeins-Bataafse mengcultuur die ontstond in de regio die we nu kennen als het Rivierengebied. De tweede aflevering getiteld ‘Alle kennis van de wereld op een meterslange reiskaart’ is vanaf 8 juni te beluisteren via Spotify of op verhaalvangelderland.nl/podcast.
Hink-stap-sprong door de Gelderse geschiedenis
In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland, van de prehistorie tot nu. In elke aflevering bezoekt hij een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak. Met verrassende feiten, nieuwe inzichten en spannende verhalen duiken we in de geschiedenis van Gelderland.Het eerste seizoen bestaat uit 10 afleveringen. Elke donderdag verschijnt er een nieuwe aflevering. Kijk voor meer informatie op: verhaalvangelderland.nl/podcast.
Afbeelding: Een foto van archeoloog W.C. Braat met zijn dochter bij de stookruimte van een aantal Romeinse baksteenovens op het terrein ‘De Holdeurn’ bij Berg en Dal. Bron: Rijksmuseum van Oudheden.