
Aangepaste training voor 9 Gelderse musea ’80 jaar Vrijheid’
Het Anne Frank Huis in Amsterdam heeft voor museumdocenten een bewerking gemaakt van een van haar cursussen. De aangepaste training is bedoeld voor de negen Gelderse musea die zich in het kader van het project ’80 jaar Vrijheid’ richten op burgerschapseducatie in het mbo-onderwijs.
80 jaar Vrijheid in musea
Binnen het project 80 jaar Vrijheid richt Erfgoed Gelderland zich op het versterken van burgerschapseducatie in musea voor mbo-studenten. Bij burgerschapseducatie ligt de nadruk op thema’s als tolerantie, vrijheid en democratie. Bij het project zijn negen Gelderse musea betrokken. Zij behandelen deze thema’s vanuit hun eigen verhaal en collectie. Dit kan bijvoorbeeld gaan om verhalen over het slavernijverleden, de Tweede Wereldoorlog of emancipatiebewegingen. De musea werken binnen het project ‘80 jaar Vrijheid’ aan vier pijlers:
- Het opbouwen van een duurzame relatie met mbo-scholen
- Het ontwikkelen van passend educatiemateriaal
- Het trainen van museumdocenten voor mbo-onderwijs
- Netwerkvorming en kennisuitwisseling tussen musea
Vanuit het leernetwerk van de musea in het project kwam de vraag om de museumdocenten meer handvaten te bieden voor complexe lessituaties en gevoelige onderwerpen in het museum. Naar aanleiding daarvan heeft het Anne Frank Huis een van haar trainingen bewerkt, speciaal gericht op museumdocenten.
Gesprekstechnieken en handvatten
Soms kunnen museumdocenten tijdens bezoeklessen van klassen in aanraking komen met gevoelige thema’s, vooroordelen of discriminerende opmerkingen. Hoe reageer je hier als museumdocent op? En hoe kun je met een open houding het gesprek aangaan? Dit zijn enkele vragen die in de aangepaste training van het Anne Frank Huis (een variant van de training: ‘Reageren op vooroordelen en discriminatie‘ voor docenten) onder meer aan de orde komen. Het biedt gesprekstechnieken en handvaten die museumdocenten kunnen gebruiken als ze in aanraking komen met gevoelige onderwerpen. De training is speciaal ontwikkeld voor de negen Gelderse musea die bij het project ’80 jaar Vrijheid’ zijn betrokken. De training wordt gegeven door medewerkers van het Anne Frank Huis. De museumdocenten van de betrokken musea in Gelderland kunnen de training kosteloos volgen. De eerste twee trainingen vonden begin maart plaats. Er volgen er nog drie in het voorjaar.