20 jaar Gelderse collecties online
Tijdens de laatste CollectieGelderland-vergadering van 2021 blikten we terug én keken we vooruit. Dat deden we ter ere van het twintigjarig bestaan van de website CollectieGelderland.nl. Op 17 november 2001 werd de website, toen nog onder de naam igem.nl, gelanceerd. Vijf Gelderse musea lieten hier enkele honderden objecten uit hun collecties zien. Twintig jaar later staat de teller op zo’n 70 erfgoedinstellingen en een half miljoen objecten.
20 jaar CollectieGelderland
Oud-collega Arno Stam stond aan begin van deze eeuw aan de wieg van CollectieGelderland. In gesprek met zijn opvolger Dirk Janse blikte hij tijdens de online vergadering terug op de beginjaren en de ontwikkelingen die hij meemaakte en begeleidde. Wat maakt hem, terugkijkend, het meest trots? ‘Dat is het werk achter de schermen, wat door zoveel verschillende mensen is uitgevoerd. En dat al die mensen dat nog altijd met veel plezier doen (…) Samenwerken was vanaf het begin het middel om er te komen.’
Een uitgebreidere terugblik van Arno zijn hand leest u in dit bericht.
De mijlpaal werd ook aangegrepen om vooruit te kijken. Waar willen we gezamenlijk naartoe? Hoe kunnen we gebruikers optimaal laten genieten van Gelderse digitale erfgoedcollecties? Ter inspiratie werden twee projecten besproken, waarin de mogelijkheden van verbonden data tot uiting komen: Wikidata Auteursrechten en Van Gogh Worldwide.
Wikidata auteursrechten
Bibi Bodegom en Hanno Lans voeren namens Erfgoed Gelderland het Wikidata Auteursrechtenproject uit. 20.000 unieke vervaardigers op CollectieGelderland zijn aan Wikidata toegevoegd en daar gekoppeld aan andere informatie. Deze verrijkte informatie wordt aan de betrokken erfgoedinstellingen teruggegeven. Met deze informatie kan bepaald worden of er auteursrechten op een werk rusten. Dankzij het project zijn ook 11.800 nieuwe vervaardigers aangemaakt in Wikidata.
Meer informatie over dit project vindt u hier.
Van Gogh Worldwide
Evelien de Visser (RKD) en Tanja de Boer (Kröller-Müller Museum) zijn betrokken bij Van Gogh Worldwide. Het platform gebruikt een linked data model om gevalideerde informatie over alle werken van Vincent van Gogh online samen te brengen. Niet alleen de kunstwerken, maar ook zijn brieven en de herkomst- en tentoonstellingsgeschiedenis van de kunstwerken zijn op de website te vinden. In de toekomst zal informatie uit nog meer verschillende bronnen – denk aan musea wereldwijd met werken van Van Gogh in de collectie – via dit portaal worden ontsloten.
Provincie Gelderland
De Provincie Gelderland is al vanaf het prille begin betrokken bij CollectieGelderland. Dankzij financiële bijdragen van de provincie is het platform duurzaam toegankelijk en kan het worden doorontwikkeld. Dorine van Espelo (Provincie Gelderland) gaf aan dat de provincie in CollectieGelderland een aantal van haar speerpunten verwezenlijkt ziet worden: werken aan duurzame ontsluiting van erfgoed, stimuleren van fysiek museumbezoek en samenwerking tussen Gelderse erfgoedinstellingen.
Na Arno en Dorine gaf ook Liesbeth Tonckens (Erfgoed Gelderland) aan dat deze vorm van samenwerking de kracht van CollectieGelderland is. Erfgoed Gelderland kijkt ernaar uit om samen met de Gelderse erfgoedinstellingen en de provincie deze samenwerking een vruchtbaar vervolg te geven. Op naar de volgende 20 jaar!