Juryleden

Peter Deurloo

Peter Deurloo is historicus, schrijver en journalist. Hij studeerde Nieuwste Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkt sinds 1989 voor De Gelderlander als stads- en streekverslaggever met als speciale interessevelden geschiedenis en archeologie. Hij schreef Rondje Romeinen, een gids voor het Romeinse verleden van Nijmegen en omgeving, samen met Thed Maas en Geert Willems. Daarnaast publiceerde hij, in samenwerking met Stichting Historisch Besef Beuningen de oral-history-boeken De Nije Weg, deel 1 en 2. In opdracht van de landinrichtingscommissie Maas en Waal schreef hij Grote Werken – hoe Maas en Waal welvarend werd. Dit boek krijgt een vervolg op het podium in het theater van Druten, tijdens een grote historische dag in het najaar van 2019. Verder is Peter Deurloo betrokken bij de totstandkoming van de canon van Maas en Waal die waarschijnlijk in 2020 zal verschijnen.

Peter Drenth

Peter Drenth is sinds 30 mei 2018 namens het CDA gedeputeerde bij de provincie Gelderland. Hij is onder andere verantwoordelijk voor landbouw, natuur en landschap, cultuur, erfgoed en het programma Gelderland Herdenkt. Van 2006 tot 2018 was hij wethouder in de gemeente Doetinchem en van 2002 tot 2006 wethouder in de gemeente Zeewolde. Peter Drenth heeft Sociale Geografie gestudeerd en woont in Doetinchem. Hij is onder andere lid van de adviescommissie Cultuurhistorie van de gemeente Doesburg.

Ella Kok-Majewska

Ella Kok-Majewska is vanaf 2000 werkzaam bij het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) in Tiel. Na haar studie Informatie Management en Archivistiek aan Hogeschool van Amsterdam en het behalen van haar Master of Business Administration diploma is ze vanaf 2009 directeur/streekarchivaris van het RAR. Ze werkte mee aan divers erfgoedmateriaal voor basis-, voortgezet en speciaal onderwijs. Ze schrijft met enige regelmaat artikelen in de vakbladen en is (mede)redactielid en auteur van diverse historische publicaties. Regelmatig heeft ze lezingen over haar vak en streekhistorische onderwerpen. In 2006 won ze de TTP Talentenprijs op het gebied van documentaire informatievoorziening in Nederland.

Patrick Timmermans

Patrick Timmermans is historicus en directeur van Erfgoed Brabant. In zijn werk legt hij de nadruk op de combinatie van collectie en community, de spullen die ons nagelaten zijn en die we erfgoed noemen, en de verhalen die dat erfgoed in zich draagt. Verhalen van de mensen van toen, maar evenzeer van de mensen van nu, de vele Brabanders die zich bekommeren om het in stand houden en doorgeven van dat erfgoed. Het ondersteunen van erfgoedwerkers en het op het netvlies krijgen van de waarde van erfgoed bij het brede publiek ziet Timmermans als zijn hoofdtaak. Zo werkte hij in de afgelopen jaren als redacteur en presentator mee aan regionale televisieproducties als De Wandeling, Spoorzoeker, Brabant 900, Brabants Landgoed en momenteel aan Brabantse Helden, een serie over historische Brabanders die elders in de wereld groot zijn geworden.

Marc Wingens

Marc Wingens studeerde geschiedenis in Utrecht en promoveerde in 1994 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam op een onderzoek naar Nederlandse bedevaarten in de vroegmoderne tijd. Na diverse functies te hebben vervuld aan Nederlandse universiteiten en in de erfgoedsector is hij sinds 2006 werkzaam bij Erfgoed Gelderland. Sinds 2010 is hij daar algemeen directeur.