Van groei tot bloei

PlaatsLent (bij Nijmegen)
Eigenaar Stichting de Warmoes
terug naar overzicht

Het dorp Lent ten noorden van Nijmegen stond eeuwen bekend om zijn tuindersfamilies. Die verbouwden op zogenaamde warmoezeniersbedrijven groenten en fruit voor de stad Nijmegen en de omliggende dorpen. Naarmate de kleine warmoezeniers moesten opschalen en de verwarmde kas zijn intrede deed, verdween een traditie van decennia lange voedselvoorziening.

Eén warmoezeniersbedrijf bleef bewaard: de historische tuinderij de Warmoes. Vandaag de dag is de Warmoes een groene oase in een nieuw stadsdeel; Nijmegen Noord (de Waalsprong). Tik op google maps ‘de Warmoes Lent’ in en zie met eigen ogen een groen eiland in een verstedelijkt gebied. Een tuin waar de cultuurhistorie van decennia groente- en fruitteelt nog dagelijks tastbaar en proefbaar is.

Doel van de Warmoes is tweeledig;

  • Het eerste doel is de Lentse warmoezenierstraditie in leven houden; de oude teeltmethoden laten zien, de grote variatie is gewassen en fruitrassen in stand houden en het blijven telen met de seizoenen.
  • Tweede doel is het inspireren en motiveren van bezoekers om te eten uit het seizoen. Om vooral de jongere generatie te laten zien hoe alles groeit en bloeit, hoe je oogst, hoe de verschillende (oude) rassen smaken, welke gerechten je er mee kan maken, maar ook hoe je de oogst kunt verwerken en bewaren.

De Warmoes heeft een ANBI-status en is een geregistreerd museum. Sinds jaar en dag komen er schoolkinderen op bezoek voor een les op de tuinderij. In 2023 ontvingen we in de maanden mei, juni, september en oktober ruim 900 kinderen.

Educatiegebouw op het erf

Het aantal inwoners van Lent is enorm gegroeid. Er zijn 6 basisscholen en een middelbare school bijgekomen. Wij zien een kans om alle jonge inwoners iets mee te geven over de grond waarop zij wonen. We willen een heel nieuw educatie-gebouw realiseren op het erf. We kunnen met deze educatieve binnenruimte nog veel meer kinderen en jongeren ontvangen en hen laten kennismaken met eerlijk voedsel van dichtbij, uit het seizoen, geteeld in traditie. Daar komt nog bij dat we door de binnenruimte het hele jaar kinderen en jongeren kunnen ontvangen i.p.v. enkel 4 maanden per jaar. Op die manier krijgen ze veel meer mee van het jaarrond telen.

Voor de bouw van het gebouw vragen we subsidies aan en schrijven we fondsen aan. Mochten we de Gelderse Roos Prijs winnen voor onze inzet voor jongeren, dan willen we materialen aanschaffen voor in de ruimte. Denk aan materialen om mee te kunnen koken, wecken, inmaken en verwerken. Of aan materialen om mee te oogsten, om zelf te kunnen voorzaaien of verpotten.

Door jongeren op onze locatie een of meer lessen te laten volgen hopen we dat ze geïnspireerd raken. En we hopen dat we ze de kennis en kunde rondom het telen en bewaren van (eigen) groenten en fruit kunnen bijbrengen, die in slechts 2 generaties is verdwenen, zodat ze zelf aan de slag gaan. Nu of in de toekomst.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

Bij de Warmoes willen we de geschiedenis en de wijsheden van de vroegere warmoezeniers levend houden en toegankelijk maken voor nu. In een wereld waar duurzaam omgaan met onze grond en ons voedsel steeds belangrijker wordt, is een plek zoals de Warmoes in een stedelijke omgeving uniek te noemen. Een groene ontmoetingsplaats waar we oud, maar vooral jong iets mee willen geven voor de toekomst.

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Gemeente Nijmegen, Oranjefonds, Provincie Gelderland, VSB Fonds.