Sinterklaas

PlaatsZutphen
Eigenaar Musea Zutphen
terug naar overzicht

Musea Zutphen organiseert in het najaar van 2024 een tentoonstelling genaamd ‘Sinterklaas’ naar het gelijknamige boek van Charlotte Dematons. Het prentenboek is na enkele jaren van afwezigheid weer terug. Illustrator Dematons gaf haar pieten een metamorfose, nadat er klachten verschenen over het vorige boek, een onbetwiste bestseller waarmee ze een Gouden Penseel won, omdat het racistisch zou zijn. Het boek stond vol met klassieke Pieten. Dematons had begrip voor de mensen die zich gekwetst voelden. Ze heeft nooit iemand pijn willen doen met haar tekeningen. Daarom besloot ze dat het boek weg moest, Sinterklaas moet tenslotte een feest zijn voor álle kinderen! Veel mensen vonden het jammer dat Sinterklaas, waarbij je een gedetailleerd kijkje achter de schermen van het Pietenbedrijf kreeg, nergens meer te krijgen was. Door het boek naar deze tijd te halen heeft ze het verhaal nieuw leven ingeblazen. Sinds de eerste druk in 2007 is er in dit land veel veranderd en daarom kregen niet alleen de Pieten een make-over maar voegde ze zonnepanelen, gamers en bakfietsen toe. Ook de Pieten zelf zaten niet stil, ze kwamen in opstand en wilde een nieuw onderkomen. Ze hebben nu hun eigen flat; een gek gebouw met veertig unieke slaapkamertjes.

Ruimtelijke vormgeving door MBO-studenten Aventus

In de tentoonstelling ‘Sinterklaas’ neem je een kijkje in vijf slaapkamers, de bezemkast en achter het bureau van Sinterklaas. Zeven momenten waarbij je je heel dicht bij Sinterklaas en de Pieten waant. Om de collectie en het boek tot een creatieve eenheid te smeden en zo tot een onvergetelijke museale ervaring te komen zijn we de samenwerking met de opleiding Ruimtelijk Vormgeven van Aventus Zutphen aangegaan.
Voor de MBO-studenten is het belangrijk om de vakkennis in praktijk te ervaren. Daarom schrijft het vormgevingsteam van Aventus “levende opdrachten”. Dit houdt in dat ze werken met echte opdrachtgevers of vakexperts om de kloof tussen school en de arbeidsmarkt te verkleinen. Niet alleen krijgen de studenten de mogelijkheid om al hun creatieve hersenspinsels professioneel uit te werken, ze komen ook in aanraking met een grote museale collectie en leren deze beoordelen, plaatsen en in te zetten in een groter geheel.

Deze tentoonstelling vindt niet toevallig in Zutphen plaats, de Musea Zutphen kennen een lange traditie van kinderboekententoonstellingen en hun illustratoren. Denk aan Dick Bruna, Max Velthuis , Jan Jutte of aan 50 jaar Lemniscaat. Daarnaast bevindt de oudste fresco (15e eeuw!) van Sint Nicolaas in Nederland zich in de Walburgiskerk in Zutphen.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

De tentoonstelling sluit aan op de beleving van het prentenboek van Dematons. Wat het bijzonder maakt is dat de kamers aangekleed worden met museumobjecten. De collectie wordt naar een nieuwe context gehaald en kinderen worden uitgedaagd om de interactie met de collectie aan te gaan. Om de collectie en het boek tot creatieve eenheid te smeden werken we samen met de opleiding Ruimtelijk Vormgeven van Aventus Zutphen. Het sluit aan bij criteria voor de Gelders Roos; doelgroep betrokken bij ontwikkeling, inclusief, innovatief, interactief, Gelders erfgoed, gerealiseerd door Gelderse partijen.

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Musea Zutphen; Aventus, Fashion & Vormgeving | Creatieve Industrie; Charlotte Dematons