Reflection

PlaatsHeilig Landstichting
Eigenaar Museumpark Orientalis
terug naar overzicht

Middenin de lichtroute langs het erfgoed in Museumpark Orientalis, op het meer van het Arabisch dorp, was als een ‘Perzisch tapijt’ het bijzondere kunstwerk Reflection gecreëerd. Het kunstwerk is gemaakt door nieuwkomers uit vijf verschillende AZC’s samen met een internationale school en studenten van ROC Nijmegen en HAN. Een mystieke sfeer als een sprookje uit 1001 Nacht werd gecreëerd door Stichting ElanArt. Samen met de jongeren uit de AZC’s en de studenten werkte ElanArt aan kleine kunstwerken op canvas en op gerecycled hout. De kleine kunstwerken vormden samen op het meer één groot kunstwerk: Reflection. Leuk detail: de schilderwerken op het water zijn deels gemaakt met snoeiafval wat uit ons eigen museumpark afkomstig is.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

Reflection is een voorbeeld uit de vaste lijn die Museumpark Orientalis in heeft gezet om jongeren meer te betrekken bij het Museum, erfgoed en ontwikkeling. Om dat plan vorm te geven is de input van jongeren ook heel belangrijk. Er werken daarom veel jonge collega’s bij het museumpark, en er wordt samengewerkt met diverse opleidingen, studenten en stagiairs. Door de jongeren bij het museum te betrekken maken ze contact met vraagstukken, met de samenleving en met elkaar. Het project ‘Reflection’ past die lijn die het museum heeft uitgezet. Er werd verbinding gemaakt met elkaar. De jongeren uit het AZC kwamen in aanraking met studiemogelijkheden door hen te verbinden met HAN- en ROC-studenten. De Nederlandse studenten krijgen een reëel beeld van wie de jongeren uit het AZC zijn.

De toelichting van ElanArt over het kunstwerk, past mooi bij de doelstelling van het hele project ‘Reflection’: “Perzisch tapijt als inspiratie! Het tapijt begint met een klein, fragiel knoopje. Daarna worden aan dat ene knoopje, miljoenen andere knoopjes vastgebonden. En tezamen vormen zij een sterke, unieke eenheid. Wellicht voelen we ons vaak te klein ten opzichte van de buitenwereld. Maar wat als we ons, zoals de knoopjes van een tapijt, aan elkaar zouden willen verbinden?”

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Stichting ElanArt, vijf verschillende AZC’s, een internationale school (Pontem), studenten van ROC Nijmegen en HAN. Fotografie: Erika Györfi