319 stemmen
De vrijwilligers van Oorlogsmuseum Niemandsland zijn druk aan het werk om de GMC-vrachtwagen op te knappen en te verbouwen tot mobiele educatiedependance waarmee basis- en middelbare scholen bezocht kunnen worden. In deze mobiele dependance maken de leerlingen kennis met het Betuwse verhaal ten tijde van en na Operatie Market Garden. Op interactieve wijze ontdekken leerlingen hoe de Tweede Wereldoorlog werd ervaren door de geallieerden, de Duitsers en de lokale bevolking in de Betuwe.
Hoofddoelstelling van het project is het uitbreiden van ons educatieprogramma met een mobiele dependance, waardoor het museum het bereik vergroot van Lingewaard, Overbetuwe en Nederbetuwe. Door het restaureren van de GMC maken ze het mogelijk om scholieren op laagdrempelige en speelse wijze een eerste indruk te geven van de oorlogstijd in de Betuwe.
Subdoelstellingen leerlingen:
- Kennismaken met de lokale geschiedenis, specifiek ‘het Betuwse verhaal 1944-1945’;
- Het beseffen wat de invloed van dit verhaal is geweest op hun woonomgeving;
- Een verbinding creëren van het lokale verhaal met het historisch verhaal van de Tweede Wereldoorlog;
- Ze stimuleren om op bezoek te gaan bij andere lokale erfgoedpartijen die het lokale verhaal vertellen;
- Daarnaast de docent en school ondersteunen om het ‘’stoffige’’ imago van de geschiedenisles af te halen.
Momenteel is het museum hard aan het werk samen met de vrijwilligers om dit project nog in 2021 bij de scholen te krijgen. Samen met verschillende historische kringen uit de regio en scholen zij ze gaan onderzoeken hoe zij de informatie het best tot zijn recht kunnen laten komen. Met nieuwe technieken zoals: touchscreens en QR-codes die samen gaan met leuke eigentijdse werkboekjes, zullen de leerlingen via verschillende leermethodes de stof aangeboden krijgen.
Het project is uniek in Nederland en misschien wel in Europa: oud en nieuw combineren om het lokale oorlogsverhaal te vertellen aan de leerlingen uit de regio. Daarnaast wordt het verleden met het heden gecombineerd, zodat leerlingen kunnen begrijpen dat thema’s van toen, vandaag de dag nog steeds relevant zijn. Twee voorbeelden zijn evacueren en overstromingen.
Het project is ontworpen om 3 tot 5 jaar mee te gaan en tussentijds te evalueren waar we kunnen verbeteren.
Samenwerkingspartners: VSB fonds, Provincie Gelderland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Erfgoed Gelderland, BOIC, Vlinderfonds, Bemmel-Haalderen Stichting, steunstichting Gendt-Doornenburg, Betuws Oorlog Informatie Centrum, De Open-academie, IKC de Vonkenmorgen, Historische kring Angeren, Historische kring Gendt.