Ontwikkeling duurzame corsowagen

PlaatsKerk-Avezaath
Eigenaar Corsowagen Kerk-Avezaath i.s.m. St. 4-Stromenland
terug naar overzicht

De corsowagen van Kerk-Avezaath is sinds 2022 een bijzondere deelnemer, voordat er nog maar een meter gereden is. Zo is het ontwerp gemaakt door leerlingen van het RSG Lingecollege. De wagen wordt gebouwd door een club die eigenlijk wilde stoppen. De reden van de doorstart? De bouw van een Wagen van de Toekomst. De eerste vrijwel duurzame wagen reed in 2022 voor het eerst en sindsdien wordt het gehele Fruitcorso steeds duurzamer. Hoe? Door de inzet van natuurvriendelijke lijm.

De corso-avond nieuwe stijl begint met roeren in de pan. Want er wordt natuurvriendelijke lijm gebruikt. De lijm met als basis gelatine is ontwikkeld door leerlingen van het Lingecollege samen met de corsoclub. Dik Kusters, succesvol ontwerper, staat aan de basis van dit project. De kunstenaar begeleidde de kinderen tijdens het ontwerpen en is tevens de coördinator van het bouwproces. Dik is met een aantal jongeren bezig kartonnen repen te lijmen, die voor versteviging moeten dienen aan de zijkant van de wagen. ,,We gebruiken een biologische lijm op basis van aardappelzetmeel, dat schilders vroeger gebruikten om te behangen.’’ Wat gebeurt er na afloop met de producten? ,,Door deze lijm kunnen ze gegeten worden. Je kunt de producten composteren. Het kan ook herbestemd worden voor de madenkweek, waar een eiwitrijk voedsel voor dieren uit teruggewonnen kan worden. In ieder geval komt het terug in de kringloop. We gebruiken geen bisonkit meer. Ondertussen hebben wij, samen met de jongeren een derde variant van de lijm ontwikkeld.’’

Spannend avontuur

Dik is bevlogen, en spreekt van een spannend avontuur: ,,Het is zoeken, we weten ook niet wat we tegenkomen. Ook wel mooi dat we dat doen met een nieuwe club (jonge) mensen. Het idee is om 100 procent te verduurzamen, maar 80 of 90 procent is ook al mooi. Je moet ergens beginnen.’’ En natuurlijk wordt de wagen elektrisch voortgedreven. Het blijft overigens niet bij deze uitdaging. Dankzij dit mooie initiatief liggen er kansen. Ook past dit volledig bij de eis van UNESCO om ons erfgoed door te geven, maar vooral mee te laten bewegen bij de maatschappelijke ontwikkelingen.” Sinds 2021 staan de dertig Nederlandse corso’s op de internationale Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

Wij zijn ons bewust van onze voorbeeldfunctie en de tijd waarin we leven. Samen met onze trouwe achterban en met de jongeren komen er schitterende innovatieve ideeën naar voren, waar we samen mee aan de slag zijn gegaan. De Wagen van de Toekomst is hier een schitterend creatief en innovatief voorbeeld van.

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Corsowagen Kerk-Avezaath, Stichting 4-Stromenland, Lingecollege Tiel, Rabobank en De Terp Erichem.