Marechaussees van Oranje

PlaatsBuren
Eigenaar Marechausseemuseum Buren
Stemmen 160
website terug naar overzicht

160 stemmen

In het kader van het herdenken en markeren van 75 jaar vrijheid heeft het Marechausseemuseum een nieuwe tentoonstelling ontwikkeld en uitgerold. Onder de titel ‘’Marechaussees van Oranje’’ (en daarmee de pendant makend met het publieke beeld van de film ‘’Soldaat van Oranje’’) worden 5 individuele verhalen verteld van jonge Nederlandse mannen die hun werkzaamheden als marechaussees voortzetten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Of als agent vanuit Engeland/Londen of onder het politieregime van de Duitse bezetter. 

De individuele dilemma’s destijds bewegen zich tussen verzet en collaboratie:  Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog telt de Koninklijke Marechaussee ruim 1200 man beroepspersoneel. Een kwart van hen ontkomt in de meidagen van 1940 naar Engeland. Zo komen er marechaussees terecht bij de Royal Air Force en bij de commando’s, terwijl een enkeling zelfs tot geheim agent wordt opgeleid. Anderen verrichten een typische marechausseetaak binnen de Prinses Irene Brigade. Zij bewaken de leden van de koninklijke familie in ballingschap. De in Nederland gebleven marechaussees staan voor een dilemma: werken onder de Duitse bezetter of opstappen?

De tentoonstelling Marechaussees van Oranje schenkt aandacht aan de individuele keuzes van marechaussees tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder andere aan de hand van een aantal personages. Sommigen kiezen voor doorwerken onder de bezetter (onbekend verhaal daarbij is dat het doorgangskamp Westerbork door marechaussees is bewaakt!), terwijl anderen zich hebben verzet. Maar er zijn er ook die meer dan sympathiseren met de Duitse macht. Door middel van interviews, iconische objecten en prikkelende teksten wordt de bezoeker uitgedaagd zijn/haar oordeel te vellen over de destijds gemaakt keuzes:

De virtuele opening van de tentoonstelling was ten gevolge van de toen geldende coronamaatregelen online via de site te zien. Door de Stichting Vrienden van het museum is gelijktijdig aan deze opening een Canadese esdoorn geplant in de tuinen van het museum, die afkomstig is uit de tuinen van Paleis het Loo (destijds de woonplaats van HM Koningin Wilhelmina). Daarmee worden de banden tussen de Koninklijke Marechaussee en het Koningshuis onderstreept. Deze tentoonstelling is sinds 5 juni jl. te zien voor het publiek.

Samenwerkingspartners: Kloosterboer-Decor, Purmerend