Licht op de schaduwkant

PlaatsApeldoorn
Eigenaar CODA Apeldoorn
terug naar overzicht

De geschiedenis van Apeldoorn kent zwarte bladzijden. In 1943 trok het Duitse machtsorgaan de stad binnen. Een stuk geschiedenis dat nooit veel aandacht heeft gekregen. Die beladen geschiedenis negeren helpt echter niet. Juist door deze te belichten, ontstaat een beeld dat realistischer en interessanter wordt. Een beeld dat uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan over toen, maar ook juist over de samenleving nu. In het huidig tijdsgewricht is het immers van onverminderd belang om jongeren inzicht te geven in de waarde en betekenis van vrede.

Licht op de schaduwkant – show

Stel…op jouw For You Page verschijnt een video. Iemand beweert dat jongeren die in de winter geboren zijn slimmer zijn, sneller afstuderen en meer kans maken op een baan. Dat kan toch niet waar zijn? Maar al snel verschijnen er meer video’s. Een schooldirecteur bevestigt het verhaal, al is hij door geruis van de wind wat slecht te verstaan. Jij bent in de lente geboren, wat betekent dit voor jou? Welkom bij de show Licht op de schaduwkant, waar jongeren met videocontent uit elkaar worden gespeeld. In een cirkel van vier tribunes worden jongeren gescheiden op basis van het seizoen waarin ze zijn geboren. De winterjongeren zijn de winnaars, de zomerjongeren zijn zwak. De lente en herfst zijn omstanders die worden uitgedaagd door groepsdruk en gevoelens van empathie.

Licht op de schaduwkant gaat over het mechanisme achter de Tweede Wereldoorlog. Over het uitsluiten van een minderheid. Het gaat ook over menselijk gedrag. Door een licht te laten schijnen op onze schaduwzijde verkennen we onze kwetsbaarheid en door kennis van ons gedrag maken we onszelf weerbaar. Zodat we ook in de huidige samenleving bij signalen van polarisatie kunnen opstaan voor gemeenschappelijke vrijheid.

Licht op de Schaduwkant bestaat uit drie onderdelen: de spelshow, geschiedenis en een les op school. In de klas meet CODA de impact van de spelshow en biedt de CODA-docent jongeren handvaten als: onderzoek alles, maak oogcontact, ga in gesprek en: wees zo moedig als je maar zijn kunt!

Licht op de schaduwkant is er voor jongeren van 14 tot ca. 21 jaar en heeft als doel betrokken burgerschap bij jongeren te bevorderen. Het programma is onderdeel van een leerlijn die start in het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch waar het verhaal van de Joodse slachtoffers wordt verteld. Het eindigt met een lesprogramma over het daderperspectief in de bunker van nazi-politicus Seyss-Inquart.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

Niet iedereen is een verzetsheld, niet iedereen is een dader en niet iedereen weet wat het betekent om tot een minderheid gerekend te worden. Dit project laat de mens zien in al zijn menselijkheid. Niet zwart-wit, maar tussen schuld en onschuld in. Vaak bang, onwetend, weifelend of bevooroordeeld. Het laat zien dat vrijheid onder druk kan komen te staan en alertheid geboden is om de juiste keuzes te kunnen (blijven) maken en om op te kunnen staan voor jouw vrijheid en die van de ander.