Jongeren; waardevolle vrijwilligers voor de toekomst

PlaatsDoornenburg
Eigenaar Stichting tot behoud van den Doornenburg
terug naar overzicht

Kasteel Doornenburg is een vrijwilligersorganisatie met een groot aantal werkgroepen die zorgen voor de instandhouding van het culturele erfgoed en omliggende landerijen en het organiseren van activiteiten. De museale groep; gidsen, winkelmedewerkers en suppoosten; de culturele groep; de groen- en klusgroep en beheer; evenementen en garnizoen voor bijzondere activiteiten; PR- en communicatie om dit bij het publiek bekend te maken en tenslotte bestuur en management om richting te bepalen en te organiseren.

Op het kasteel werken zo’n 80 vrijwilligers, waarvan de meesten zich aansluiten in de pensioenleeftijd en lang verbonden blijven aan de organisatie. Echter, in iedere groep is wel een jongere vertegenwoordigd. Die voelt zich er thuis, doet ervaring op, ontwikkelt zich en levert een waardevolle bijdrage aan de sfeer en vernieuwing in de manier van werken.

  • De jaarlijkse slag om Doornenburg en het garnizoen van re-enactors wordt gecoördineerd en mede georganiseerd door Dewy (28), die naast haar werk als wijkverpleegkundige, haar organisatietalent inzet om haar hobby ‘middeleeuwen’ inhoud te geven.
  • Na twee inspirerende gesprekken start Bob (26), als kandidaat-bestuurslid. Als trainee met opleiding bedrijfskunde kan hij bestuurlijke ervaring opdoen. Zijn kennis is welkom voor de verdere ontwikkeling van de processen en als sparringpartner van de manager.
  • Marinka (21) studeert geschiedenis in Nijmegen en zet na een brainstorm met de groep zonder moeite de opzet van de tijdelijke tentoonstelling op papier. Een heldere input voor de aanvraag van fondsen om de tentoonstelling mogelijk te maken.
  • Iris (19) studeert Nederlands en is bij het kasteel opgeleid tot gids voor de reguliere rondleidingen. Haar favoriete activiteit is een rol spelen in het jaarlijks sprookjesfestival, waarvoor ze ook het sprookje schrijft. Natuurlijk gebruiken we haar kennis ook bij PR en communicatie.
  • Inmiddels is de museumcollectie volledig in kaart gebracht door Melanie (26). Zij werkt bij een museum en wilde meer ervaring opdoen in collectiebeheer. Voor het kasteel een belangrijke stap in de professionalisering van het museum. Melanie is vice-voorzitter van de museale commissie.

Het aantrekken en behouden van jonge vrijwilligers is een win-win voor beide partijen. Het vrijwilligerswerk is belangrijk om ervaring op te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en talenten te ontwikkelen. De organisatie haalt actuele kennis binnen, nieuwe ideeën en andere invalshoeken en energie.

In de vrijwilligersgroepen is leeftijd geen issue. Hier wordt gewerkt aan de inhoud van de werkzaamheden voor het kasteel, wordt gebruik gemaakt van elkaars kennis en talenten en is het vooral belangrijk dat de samenwerking leuk is.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

Kasteel Doornenburg is trots op de vrijwilligers. Ze laten graag zien dat vrijwilligerswerk de moeite waard is voor jong en oud, en hopen dat de voorbeelden van hun jonge vrijwilligers andere jongeren inspireren om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Verjonging van de vrijwilligersgroepen is belangrijk om als erfgoedorganisatie te kunnen blijven bestaan. Maar belangrijker nog is aan te blijven sluiten bij het publiek en te blijven vernieuwen. Hiervoor zijn de andere blik en nieuwe ideeën van de jongeren welkom. En wellicht dat dit vervolgens ook jongeren aantrekt als bezoekers.