Jong, innovatief en talentvol: Museum Villa Mondriaan wordt gerund door een uniek intergenerationeel team. Onder leiding van de jongste museumdirecteur van Nederland (26 jaar) geven twee junior-directeuren (stagiaires) en één junior-conservator vorm aan Villa Mondriaan. De junior-directeuren wonen 6 maanden in het museum en bepalen mede de koers die het museum vaart. De directeur, conservator en de junioren zijn altijd tussen de 20 en 28 jaar en werken samen met een gezellige poel van 60 vrijwilligers. Villa Mondriaan is met recht hét museum voor coming-of-age: in de hoogwaardige programmering, in de organisatie en in de huidige professionaliseringsslag die het museum aan het maken is.
Mondriaans erfgoed als springplank
Het is in Winterswijk dat de schilderscarrière van Piet Mondriaan begon, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste levensjaar woonde. Hier ontdekte Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen en werkte hij aan de ontwikkeling van het talent dat hem zou doen uitgroeien tot één van de belangrijkste vernieuwers van de moderne schilderkunst. Villa Mondriaan toont aan de hand van het vroege werk van Mondriaan zijn ontwikkeling tot de grote meester en trekt een parallel met de vernieuwers van vandaag. Zo organiseert het museum elke twee jaar de tentoonstelling Jong & Veelbelovend en biedt het lesmodules voor PO, VO en het MBO. Dit alles ontwikkeld door jonge professionals. In 2023 ontving het museum 900 kinderen en leerlingen. Kinderen die in de toekomst misschien wel het team van Villa Mondriaan komen versterken!
Junior-directeurschap
De junior-directeur functie wordt elke zes maanden bekleed door nieuwe enthousiastelingen die afkomstig zijn uit heel Nederland. Zij worden niet gekozen op basis van hun ervaring, maar op basis van hun visie en ideeën. De junioren ontwikkelen verschillende programma’s, oefenen met het indienen van fondsenaanvragen en geven leiding aan een team van 60 vrijwilligers. Met als uiteindelijk doel dat zij zich klaargestoomd voelen voor een sector die vraagt om veelzijdige professionals die ‘bij voorkeur veel ervaring hebben’. Sinds 2013 heeft Villa Mondriaan een netwerk van meer dan 40 oud-junior directeuren opgebouwd die zich bezighouden met kunst, cultuur en erfgoed.
Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?
Museum Villa Mondriaan kan worden beschouwd als ‘best practice’ op het gebied van intergenerationeel werken. Zeer ervaren vrijwilligers staan het jonge museumteam met raad en daad bij. Er wordt met respect geluisterd naar ideeën waarbij vertrouwen in de kwaliteiten van de medewerkers/stagiaires voorop staat. Het museum zou op alle gebieden een proeftuin moeten zijn voor jong talent, of dat nu op bestuurlijk of op operationeel niveau is. Leren is een proces van vallen en opstaan en kan het beste in de praktijk worden beoefend (uiteraard met de juiste begeleiding vanuit het bestuur en de nodige betrokken partijen).
Voor dit project werken diverse organisaties samen: Het bestuur en de vrijwilligerspoel van Museum Villa Mondriaan, Gemeente Winterswijk en de sociale dienst in de Achterhoek.