Hanzepodcast: de Zeerover

PlaatsZutphen
Eigenaar Erfgoedcentrum Zutphen
terug naar overzicht

Splinter Loeff was een controversiële inwoner van Zutphen omstreeks 1450. Student Luuk de Jong (23 jaar) besloot in het leven van Loeff te duiken. Zijn onderzoek vertaalde hij in een boeiende podcast, Hanzepodcast: de Zeerover. De podcast, gelardeerd met storytellingtechnieken en hoorspel, is nu voor iedereen te beluisteren. Met de podcast voegde Luuk de Jong voor het Erfgoedcentrum Zutphen een nieuw, levendig middel aan de communicatiemix toe, waarmee vooral ook een jongere doelgroep wordt bereikt. De podcast is gelanceerd in het Hanzejaar (2023) en blijft daarna via onder meer Spotify voor iedereen te beluisteren.

Splinter Loeff

Splinter Loeff leefde midden in het tijdperk van de Hanze, richting het einde van de middeleeuwen. Splinters acties in het verleden, voordat hij in Zutphen kwam wonen, zorgden voor hoofdbrekens bij het Zutphense stadsbestuur. Hij was namelijk betrokken bij een zeeroof op een schip van een Kampense handelaar. En deze handelaar, Herbert Rezen, wist Splinter op te sporen en hem via alle mogelijke manieren het leven zuur te maken in zijn strijd naar gerechtigheid. Hij daagde Splinter voor alle mogelijke rechtbanken en schuwde niet om de zaak zelfs op de agenda van de Hanzedag te krijgen. Toen hij daar ook geen gelijk kreeg, zocht hij het bij de hoogste rechtbank van het Heilige Roomse Rijk: het Westfaalse veemgericht. Alleen daagde hij niet Splinter uit, maar de gehele Zutphense burgerij! Herbert was namelijk van mening dat zijn gestolen goederen met medeweten van het stadsbestuur zijn opgeslagen en verkocht in Zutphen. Het stadsbestuur riskeerde een veroordeling, wat zou betekenen dat álle goederen van álle Zutphense burgers in álle steden van het Heilige Roomse Rijk geconfisqueerd konden worden, net zolang totdat Herbert tevredengesteld was. Het zou een ramp betekenen. Blijft het stadsbestuur Splinter beschermen, of leveren ze hem uit?

Groot bereik, ook onder jongeren

De podcast heeft veel aandacht gekregen (online en in de pers), zowel tijdens het maakproces als daarna. Gedurende het Hanzejaar publiceerde Luuk onder andere een aantal artikelen op Erfgoedcentrumzutphen.nl over de totstandkoming en de verhaallijn van de podcast. Hiermee bereikten we veel mensen in verschillende leeftijdscategorieën, vooral ook jongeren, die vervolgens de podcast gingen luisteren. De podcast is ook te beluisteren via een ouderwetse telefoon in een rondreizende Hanze-tentoonstelling, die op zes vrij toegankelijke en drukbezochte locaties heeft gestaan zoals in buurtcentra en zorgcomplexen tussen juni 2023 tot en met maart 2024.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

De ontwikkeling van een podcast was nieuw voor het Erfgoedcentrum Zutphen en daarmee een innovatief project, dat is opgepakt, onderzocht en uitgevoerd door een jongere van 23 jaar. Luuk de Jong kreeg de vrijheid om de podcast vorm te geven en hij werd vanaf de zijlijn door veel enthousiaste betrokkenen bijgestaan; zowel inhoudelijk over de Zutphense geschiedenis en de rechtszaken als in de uitvoering.

Luuk de Jong studeerde met deze podcast af aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie aan Saxion. Bij het produceren van deze podcast zijn meerdere partijen betrokken geweest: De studio van Level up media in Voorst; Vijf vrijwilligers voor de rollen van de stadsbestuurder Andries, de rover Splinter, de benadeelde handelaar Herbert Rezen, Andries’ vrouw Belle en Splinters dochter Alyt; Promovenda aan de Radboud Universiteit Maartje A.B.; Dr. Rudolf Bosch, streekarchivaris Noordwest-Veluwe.; Op de achtergrond hebben drie ervaren podcast-, radio- en televisiemakers een kleine rol gespeeld in het totstandkomingsproces. Dit zijn Zutphenaar Tom Veldhuijzen, maker van de podcastseries Jong en Vast en TBS, presentator van Argos Radio Eric Arends en Andere Tijden-eindredacteur Hasan Evrengün; Derk-Jan Rouwenhorst van Studio Biesterveld maakte de illustratie voor de podcast.

Wij hebben gemerkt dat we met een podcast erfgoedverhalen toegankelijk kunnen maken op een levendige manier, waarmee we een jongere doelgroep bereiken. We hebben de wens hiermee door te gaan.

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Luuk de Jong student opleiding Media, Informatie en Communicatie aan Saxion; Studio Level up media Voorst; Vrijwilligers voor diverse rollen; Promovenda aan de Radboud Universiteit Maartje A.B.; Dr. Rudolf Bosch, streekarchivaris Noordwest-Veluwe en Derk-Jan Rouwenhorst van Studio Biesterveld.