Erfgoed voor, door, met en over jongeren

PlaatsNijmegen
Eigenaar Stichting Maelwael Van Lymborch / Gebroeders Van Lymborch Huis
terug naar overzicht

2023 staat voor het Gebroeders van Lymborch Huis in het teken van het betrekken van jongeren. Vaak wordt (de presentatie van) erfgoed enkel vormgegeven door oudere generaties. Het Gebroeders Van Lymborch Huis en Stichting Maelwael Van Lymborch vinden het belangrijk dat erfgoed van ons allemaal is, dat het verleden beleefd wordt door alle generaties. Het verhaal van de Gebroeders van Lymborch leent zich hier bij uitstek voor: drie jonge broers uit Nijmegen – de oudste slechts 17 – die rond 1400 helemaal alleen naar Frankrijk gaan om als kunstenaars te werken aan het Franse hof en uitgroeien tot de bestbetaalde en meest gewaardeerde kunstenaars van hun tijd. 

Erfgoed door jongeren:
Het Gebroeders Van Lymborch Huis en Stichting Maelwael Van Lymborch richten zich actief op verjonging in de organisatie:

  • Beleid: Junior-bestuursleden (28 t/m 35 jaar) die aansluiten bij het reguliere bestuur maar zonder de aansprakelijkheid, een student (25 jaar) die als vrijwillige directiesecretaris leert hoe de erfgoedwereld werkt. Door hun deelname aan de commissiestructuur dragen de junioren (o.l.v. een (senior)bestuurslid en/of externe erfgoed-professional) bij aan de tactische en strategische thema’s: “learning on the job”. Dit heeft o.a. geleid tot een vrijwilliger die op haar 27e begon bij ons als rondleider en op haar 30e werd benoemd als directeur van onze stichting.
  • Beheer & Behoud: vrijwilliger (23 jaar) die het kledingatelier (replica’s van middeleeuwse kleding o.b.v. de schilderingen van de Gebroeders van Lymborch) gaat leiden en exploiteren. In eerste instantie samen met een oudere vrijwilliger die haar de kneepjes van het vak leert. Zo borgen ze kennisoverdracht en slaan ze verbindingen tussen oudere en jongere vrijwilligers.
  • Educatie & kennisoverdracht: een aantal jongere vrijwilligers die in het museumhuis gasten ontvangen en rondleiden (16 t/m 28 jaar), en een jonge docent (28 jaar) die ondersteunt in de ontwikkeling van educatiemateriaal.

Erfgoed voor jongeren:

  • Al 5 jaar draaien de organisaties een scholendag in Nijmegen, waar kinderen (8 t/m 12 jaar) op actieve manier kennismaken met de middeleeuwse wereld van de Gebroeders van Lymborch. Dit jaar wordt deze dag uitgebreid naar vier ochtenden in Nijmegen en een dag in Doornenburg en wordt een Gebroeders Van Lymborch junior-website ontwikkeld. De junior-directie secretaris (25 jaar) is actief betrokken bij dit project, zo koppelen ze door én voor.
  • Een van onze junior-bestuursleden (28 jaar) ontwikkelt met studenten (tot 25 jaar) van het Emerson College in Well een tentoonstelling speciaal voor bezoekers met een visuele beperking. Zo betrekken de organisaties jonge studenten en maken ze tegelijk het museum meer toegankelijk.

Waarom maakt dit project kans op de Gelderse Roos Prijs 2024?

De dubbele insteek van het project, voor én door jongeren, kan dienen als voorbeeld voor andere organisaties. Om jongeren te betrekken is het van belang dat zij zelf ook inspraak hebben in de presentatie en het maken van het erfgoedverhaal. “Het is niet voldoende om activiteiten te organiseren voor jongeren, zij moeten zelf de ruimte krijgen om hier ook aan mee te werken”, aldus het Gebroeders Van Lymborch Huis en Stichting Maelwael Van Lymborch, “Zo sluit het meer aan bij de belevingswereld van jongeren, en biedt het de ruimte aan een nieuwe generatie om ervaring op te doen in de erfgoedwereld.”

Voor dit project werken diverse organisaties samen: Stichting Maelwael Van Lymborch, Gebroeders Van Lymborch Huis, Museum de Bastei, Kasteel Doornenburg en Emerson College.