Doesburg Vertelt

PlaatsDoesburg
Eigenaar HetHuisDoesburg
Stemmen 221
website terug naar overzicht

221 stemmen

Op verzoek van HetHuisDoesburg (HHD) kondigde de Doesburgse burgemeester Loes van der Meijs tijdens haar Nieuwjaarsreceptie januari 2020 de komst aan van een eigenzinnige canon. Eigenzinnig omdat de makers voor een qua inhoud dynamische canon opteren. Virtueel te zien op het worldwide web maar ook fysiek te ervaren in de iconische Grote Kerk.

Een canon van, voor en door Doesburgers. In lijn met het Verdrag van Faro hedendaagse geschiedschrijving en collectievorming als middel om de (sociale) cohesie te versterken. De ‘trots op de stad’ een meer solide basis geven door mensen op een hedendaagse manier kennis te laten maken met de stad- en streekgeschiedenis. Het idee werd enthousiast ontvangen: de volgende dag zoemde het door de stad ‘Heb je het al gehoord? Van der Meijs wil een kanon op de vesting!’

Een maand later kwamen de eerste berichten over een virus dat rondwaarde in Italië. Het begin van een nachtmerrie. Tal van activiteiten: o.a. twee van de negen Stadsvertellingen rond ’75 jaar Bevrijding’, een gepland dagprogramma in de Grote Kerk op 2 mei en een kooruitvoering van een WO II Geuzenlied moesten worden gecanceld. Maar er lukt gelukkig ook nog veel. Op 16 april, de Doesburgse bevrijdingsdag vinden alle huishoudens het minizine ‘Belegerd & Bevrijd’ in de bus en wordt het NOS journaal gehaald. Begin mei organiseert HHD in samenwerking met Historizon een eerste webinar: een virtueel stadsbezoek onder leiding van een stadsgids en een kunsthistorica. In september volgt een tweede webinar. Maar de oprukkende pandemie en de restricties bemoeilijken communicatie en overleg binnen het HHD-kernteam (25 personen).

Een klein Canonteam (6 personen) werkt binnenskamers gestaag aan wat in de wandelgangen ‘Doesburg Vertelt’ is gaan heten. Het verhalenplatform dat er hoe dan ook moet komen in 2020. Researchers gaan aan de slag met een tijdlijn van Doesburgse kroonjaren. Allerlei contacten worden gelegd met o.a.:

  • Erfgoed Gelderland die ons in contact brengt met een websitebouwer.
  • Met Beeld en Geluid in Den Haag (waar de Doesburgse brievencollectie zich bevindt).
  • Met het Doesburgse bedrijfsleven.
  • Met de gemeente en de basisschool van de kinderburgemeester.
  • Met fondsen zoals RDO, PBC en Fonds voor Cultuurparticipatie

Na de zomer hakten ze de knoop door: www.doesburgvertelt.nl gaat live in de Maand van de Geschiedenis 2020. Met tot het eind van het jaar elke dinsdag klokslag 12.00 uur een nieuw verhaal. Corona biedt kansen, maar betekende ook dat het project gefaseerd moest worden. Op www.doesburgvertelt.nl zijn inmiddels 19 verhalen verschenen. Er zijn films gemaakt (die over het Hoge water maakt deel uit van het a.s. IJsselFilmFestival). Oral history is vastgelegd. Koppelingen zijn gemaakt met de actualiteit (slavernij).

Samenwerkingspartners: o.a. basisschool Horizon, Historizon (organiseert historische reizen), Gemeente Doesburg, Rotra, Ubbink b.v., RDO, Erfgoed Gelderland, PBC, Beeld en Geluid Den Haag, Stidomu, VVV Doesburg, LiViPro Mediaproducties, Han Jansen Grafische Vormgeving, Projectredactie Bevermeer. Stichting Doesburg Vestingstad, Streekarchivariaat de Liemers en Doesburg, Stad en Ambt Doesburg, Monumentenvereniging 16 april 1945.