Documentaire Hamaland

PlaatsArnhem
Eigenaar Stichting Past Present
Stemmen 380
website terug naar overzicht

380 stemmen

“De draak schreeuwde het uit van onder de oude mispelboom. ‘Gelre! Gelre!’ riep hij. Voor een lange tijd had hij de dorpen en gebieden in de buurt geteisterd, maar nu waren er twee broers die weerstand boden. Lupold en Wichard, zonen van Otto, heer van Pont gingen onderweg om het beest te verslaan. Uiteindelijk lukte hen dit en op de plek waar ze de draak doodde stichtte zij een slot wat zij toepasselijk ‘Gelre’ noemden.”

Dit is een stuk uit de zogeheten Wichardsage. Het vertelt over een 9e-eeuwse gebeurtenis die aan de basis lag voor wat later Gelre zou worden en nog later Gelderland. Maar wat lag er eigenlijk in dit gebied in de 9e eeuw, de tijd na Karel de Grote en voordat Gelre ontstond? Het antwoord daarop is simpel gezegd Hamaland, maar het begrip Hamaland is complexer als dat het in eerste instantie wellicht lijkt. De meeste mensen kennen het begrip Hamaland wellicht alleen van de Hamaland fietsroute van de ANWB, maar er schuilt nog veel meer achter dit gebied dan over het algemeen bekend is.

De geschiedenis en de verhalen rondom Hamaland zijn, zoals hiervoor al duidelijk werd, dus nog erg onbekend. Ook wordt het belang van Hamaland in de geschiedenis van Gelderland, Nederland en andere gebieden nog niet optimaal ingezien. Met dit documentaire-project tracht de stichting Past Present hier dan ook verandering in te brengen. Het is de doelstelling om een documentaire te maken die de geschiedenis en de gebeurtenissen rondom Hamaland aan het licht brengen. Door middel van interviews met experts, locatie-opnames van het voormalige Hamaland, cinematografische verbeeldingen en het bekijken van verschillende contemporaine bronnen zal de geschiedenis van Hamaland zo levendig en educatief mogelijk in beeld gebracht worden. Door het verhaal op een zo educatief en levendig mogelijke manier weer te geven, nemen we de kijker mee op een vogelvlucht door de gebeurtenissen, locaties en personen die van belang waren in Hamaland.

De Documentaire Hamaland gaat in première op 11 september 2021 en wordt op verschillende locaties in Gelderland getoond.

Samenwerkingspartners: Provincie Gelderland, Voordekunst, gemeente Rheden, gemeente Arnhem, gemeente Zutphen, gemeente Renkum, gemeente Montferland, stichting Berghs Belang, oudheidkundige kring Rheden-Rozendaal.